Det er hårrejsende, som hånden holdes over svineindustrien til skade for dyr, miljø og menneskers sundhed, mener Dyrenes Beskyttelse, der betegner det som »et stort samfundsproblem, at myndigheder og erhverv lukker sig om sig selv«, som det fremgik af dokumentarudsendelsen Den dag penicillinen ikke virker søndag aften på DR1.
Udsendelsen undersøgte blandt andet, hvorfor de farlige svinebakterier, MRSA, får lov til at sprede sig, uden at de ansvarlige myndigheder og politikere griber ind.
- Antibiotika er som en dæmning mod sygdomme, der slår ihjel, blev der sagt i udsendelsen. Det citat er meget sigende. Vil vi virkelig bryde dæmningen ned ved at fodre svin med antibiotika som kompensation for de usle leveforhold industrilandbruget byder dem? Er den allerede brudt ned? Perspektiverne er skræmmende og vi er ikke tjent med det. Det er grisene heller ikke, mener Birgitte I. Damm, der er dyrlæge og chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse.
På høje tid at omlægge landbruget
Hun mener, det grundlæggende handler om den måde, industrilandbruget er skruet sammen på.
- Alt for meget antibiotika i stedet for dyrevelfærd og spredning af smitten ved handel og transport af dyr. Det er på høje tid at lægge om til mere bæredygtige metoder. Det har det længe været, siger hun.
- Jeg tror egentlig ikke, folk fatter, hvor utrolig mange grise, vi har i Danmark. Vi er det land i Europa, der har flest per indbygger. Det er helt vanvittigt, at alle de stakkels grise fungerer som opformeringssteder for multiresistente bakterier, der spreder sig ud i befolkningen.
- Med så mange grise i forhold til mennesker skulle man tro, der var maksimalt fokus på at holde situationen under kontrol. Men nej, i stedet bruger man kræfterne på at forhindre eksperternes råd i at nå frem til beslutningstagerne i Folketinget. Det er helt uacceptabelt, siger Birgitte Damm.