150 deltagere fra NGO-, bæredygtigheds- og uddannelsesverdenen samles fredag til en konference, der markerer afslutningen af FN-tiåret for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling (2005-2014). Konferencen foregår på Christiansborg og er arrangeret af Øko-net og 92-gruppen.
UNESCOs nye Global Action Programme for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling præsenteres ved konferencen Vi skal uddanne os i bæredygtig omstilling – et nyt globalt aktionsprogram er vejen videre for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling.
Blandt de mange talere er blandt andet den canadiske professor Charles Hopkins, der repræsenteret UNESCO og UNU. Også kulturminister Marianne Jelved og hendes partifælle Lone Loklindt er med på listen, der også omfatter blandt andet Jeppe Læssøe og Uffe Elbæk.
Bæredygtig uddannelse
The Global Action Programme følger op på FN-tiåret, og har to formål. Nemlig at omlægge uddannelse og læring, så alle har mulighed for at tilegne sig den viden, færdigheder, værdier og holdninger, der sætter dem i stand til at bidrage til en bæredygtig udvikling. Målet er desuden at styrke uddannelse og læring i alle dagsordener, programmer og aktiviteter, der fremmer en bæredygtig udvikling.
Programmet vil generere og opskalere Uddannelse for Bæredygtig Udvikling under fem prioriterede indsatsområder:
Udfordring i Danmark
- En udfordring er nu at få præsenteret og lanceret det globale aktionsprogram i Danmark og få sat skub i læringen for bæredygtig omstilling, siger Lars Myrthu-Nielsen, der er daglig leder i Øko-net, der er et netværk for økologisk folkeoplysning og praksis.
- Det kan blive en spændende samfundsproces, der kræver at alle deltager lige fra børnehave-niveau over grundskolen og videreuddannelserne til voksenuddannelserne og folkeoplysningen siger Myrthu.
Han nævner som eksempel udfordringen for landbruget til også at tilbyde en lokal økologisk fødevareproduktion.
- Den proces kan fremmes ved, at alle kommuner i Danmark får økologiske skolehaver og uddannelsesgårde for økologisk småskala-produktion, for at nævne et meget praktisk område, der samtidig kan kombineres med økologisk skolemad i skolerne. I det hele taget skal der tænkes nyt og praktisk, siger Lars Myrthu-Nielsen.