Mænd med korte uddannelser spiser mest usundt

MAD – Fisk, grønsager og frugt fylder for lidt på menuen hos mænd med korte uddannelser. Karen Hækkerup vil lære dem at skære ned på fedt og sukker.

Mænd med korte uddannelser ser stort på kostrådene og spiser for meget fedt og sukker, men glemmer grønsagerne. Foto: Colourbox

Kortuddannede spiser længst fra de officielle kostråd og får for meget fedt og for få kostfibre. I dag lancerer fødevareminister Karen Hækkerup og Måltidspartnerskabet et nyt initiativ, som skal være med til at skubbe til de kortuddannedes madvaner.

Det er et nyt studie af de kortuddannedes måltidsvaner, som DTU Fødevareinstituttet har lavet for Fødevareministeriet, der er udgangspunktet for fødevareministeren. Rapporten danner baggrund for en indsats i Måltidspartnerskabet, der arbejder for større lighed i sundhed.

- Uligheden i sund mad viser, at der er behov for en særlig indsats over for ufaglærte og kortuddannede mænd, der i dag spiser længst fra de officielle anbefalinger, fastslår fødevareminister Karen Hækkerup.

Hun peger på, at en mulighed for at nå dem er at støtte og inspirere virksomheder med mange kortuddannede mænd til at gøre det nemt at spise sundere på jobbet.

Nøglehuls-certificering
Måltidspartnerskabet går i dag i gang med at støtte nøglehulscertificering af kantinerne på mere end 30 af landets erhvervsskoler for ad den vej at øge tilgængeligheden af sundere måltider for skolernes elever.

- Med initiativet skal vi give eleverne ”kærlige puf” uden løftede pegefingre ved at vise, at sund mad også kan være lækker. Forhåbentlig kan vi samtidig inspirere dem til at tage mere ansvar for egen sundhed, så eleverne får sundere måltidsvaner med ind i voksenlivet, siger Karen Hækkerup.

 

Fakta om rapporten Måltidsvaner for voksne med kort uddannelse 2005-2008

  • I alt 537 mænd og 535 kvinder i alderen 20-75 år indgår i rapporten. Alle har registreret deres måltider i syv dage, og der indgår derfor kostregistreringer for godt 7500 dage.

Fakta om Nøglehullet på spisesteder:

  • Nøglehullet på spisesteder er en frivillig certificeringsordning, der gør det muligt for danske spisesteder at nøglehulsmærke sundere madretter, som lever op til kriterierne for nøglehulsmærket.
  • Madvarer som mærkes med Nøglehullet, skal leve op til et eller flere krav for indholdet af fedt, sukker, salt, kostfibre og fuldkorn – derfor gør nøglehulsmærket gør det nemt at vælge sundere og bruge kostrådene i hverdagen.

Fakta om Måltidspartnerskabet:

  • Måltidspartnerskabet har fokus på lighed i sundhed og på den del af befolkningen, der har de største udfordringer med at spise sundere. Partnerskabet blev dannet i 2012 og tæller i dag 13 medlemmer: COOP (tidligere FDB), Danish Meat Research Institut, Teknologisk Institut, De Samvirkende købmænd, DI Fødevarer, FOA, Foreningen af Kliniske Diætister, Fødevarestyrelsen, Hjerteforeningen, HORESTA, Kost og Ernæringsforbundet, Landbrug & Fødevarer, Sundhedsstyrelsen og Fiskebranchen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: