Trods stor interesse for gourmetmad og sunde, økologiske råvarer er vores madspild enormt. Årligt smider vi 540.000 ton mad ud, og madspild koster os årligt ikke mindre end 16 milliarder kroner.
Det har en meget engageret kampagneleder, Selina Juul fra kampagnen Stop Spild af Mad sat sig for at gøre noget ved.
- Det er rigtig mange penge lige ned i skraldespanden. Derfor har vi nu i to år haft et samarbejde mellem Forbrugerrådet, Stop Spild af Mad og Landbrug & Fødevarer for at få danskerne til at gøre noget ved det. Det sker uden løftede pengefingre, men vi vil gerne give dem et kærligt skub, siger Selina Juul til OrganicToday.
En familie kan spare 10.000 kroner
En gennemsnitsfamlie med to børn kan spare 10.000 kroner om året ved at skære madspildet bort, viser beregninger ifølge Forbrugerrådet.
- Det er rigtig mange penge, den enkelte kan spare i sit budget, og så er det også rigtig godt for klimaet, at vi ændrer bevidsthed og får de værktøjer, der skal til, for at vi kan agere anderledes i hverdagen, siger Anja Philip, der er formand for Forbrugerrådet.
Sammen med Selina Juul har hun netop deltaget i en debat om madspild på den velbesøgte Food Festival i Aarhus.
Overflod og manglende bevisthed
Når vores madspild er gået helt grassat, skyldes det blandt andet vores overflod og manglende viden om, hvordan vi anvender sæsonens produkter, forklarer Anja Phillip.
- Også bevidstheden om, at man skal udnytte alt det, man har, er gået tabt. Det er meget et generationsspørgsmål. I virkeligheden vil vi gerne genopfriske de gamle husmor-dyder.
- Vi har haft overflod. Derfor har det ikke været nødvendigt at spare på maden, siger Forbrugerrådets formand.
Baggrund i Rusland
Selina Juul, der står i spidsen for Stop Spild af Mad, har boet 20 år i Danmark, men kommer oprindelig fra Rusland, hvor hun voksede op under Sovjet-tidens kommunisme.
- Her var ikke madspild, for vi havde næsten ingen mad. Derfor brugte vi alt, hvad vi havde, fortæller Selina Juul.
Den russiske baggrund er en del af årsagen til, at kampagnen imod spild af mad i den grad er blevet en hjertesag for hende.
- Det var oprørende, da jeg kom til Danmark og så, hvordan mine klassekammerater i skolen smed deres madpakke i skraldespanden for at gå ned til McDonalds for at købe fast food.
- Ajh, hvor blev jeg altså sur, lyder det med oprigtig harme fra Selina Juul.
Penge, klima og etik
Ifølge Anja Phillip og Selina Juul er det først og fremmest de mange penge, vi kan spare, der skal få os til at tænke os om, før vi næste gang smider mad ud.
Men også hensynet til klimaet og det etiske dilemma i en verden, hvor halvdelen kæmper mod overvægt og fedme, mens den anden halvdel sulter, burde efter deres mening få os til at ændre adfærd.