Tidligere miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) tilbageholdt et helt centralt notat for Folketingets partier under sidste års forhandlinger om en ny pesticidstrategi, hvor regeringen droppede at indføre et sprøjteforbud ved drikkevandsboringer.
Det fremgik af et notat til ministeren, at et sprøjteforbud ved vandboringer vil give den bedst mulige beskyttelse af grundvandet. Det dokument blev ikke delt med partierne i Folketinget under forhandlingerne.
Det oplyser Radio24syv, som har fået aktindsigt i en række dokumenter om sagen ved Miljø- og Fødevareministeriet.
Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kritiserer den daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) for at have tilbageholdt notatet.
»Det er helt uacceptabelt, at vi er blevet forholdt det, der ligner centrale oplysninger. Hvis en forhandling skal give mening, skal man selvfølgelig forhandle på et oplyst grundlag, og derfor er det meget alvorligt, hvis ikke vi som opposition får alle oplysninger fra ministeriet,« siger Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen.
Sprøjteforbud var tæt på at blive indført
De nye oplysninger kommer efter, at Radio24syv i juni afslørede, at et sprøjteforbud ved landets godt 7.000 drikkevandsboringer var tæt på at blive indført som en del af pesticidstrategien sidste år, men i sidste øjeblik blev pillet ud af den endelige aftale i april 2017.
På det seneste har forskere advaret om, at sprøjtemidler truer det danske drikkevand, og drikkevandsboringer er blevet lukket i hele landet efter fund af pesticidrester fra sprøjtemidler.
Ordførere fik aldrig notat
Ifølge Radio 24syv udarbejdede fagmedarbejderne i Miljøstyrelsen under forhandlingerne sidste år et notat om mulighederne for at styrke beskyttelsen af grundvandet rundt om vandboringer. På et møde den 24. februar 2017 blev Esben Lunde Larsen præsenteret for notatet, som beskriver fire forskellige modeller for, hvad man kan gøre.
Miljøstyrelsen vurderer i notatet, at modellen om at indføre et sprøjteforbud ved vandboringer vil sikre grundvandet bedst muligt.
»Scenariet giver den højst mulige beskyttelse af grundvandet mod sprøjtemidler,« skriver Miljøstyrelsen i notatet.
Men det notat blev aldrig oversendt til Folketingets partier, og de fik heller ikke leveret oplysningen som en del af andre notater. Det bekræfter Miljø- og Fødevareministeriet over for Radio24syv.