KOMMENTAR
Af Malene Aaris, grundlægger og administrator af Foreningen MAD – Mit Autentiske Danmark
Den økologiske fane var hejst helt til tops på den højt profilerede musikfestival Northside i Aarhus. Det gør en ægte økolog meget, meget glad. Northside bryster sig med, at 100 procent af den serverede mad i år var økologisk.
Hvor ville det være dejligt, hvis det var så vel; men det er notorisk forkert. Sandheden er nemlig, at udvalget af fisk og skaldyr på Northside ikke var økologisk.
Konventionelle østers
På festivalen var der ligefrem en champagnebar, Blue Oyster Bar, hvor der, som navnet antyder, blev serveret østers sammen med de dejlige dråber.
Der bliver faktisk importeret økologiske østers til Danmark, og Blue Oyster Bar kunne med en enkelt mail eller telefonopringning have bestilt alle de økologiske østers, som deres gæster orkede at spise. Men det gjorde baren ikke. I stedet serverede den konventionelle østers. Og samtidig hævder Northside, at al maden var økologisk. Er østers da ikke en form for mad?
Lovlig uærlighed
Northside er ikke alene om at glemme fisk og skaldyr, når festivalen glædeligt fortæller om sin høje økologiprocent. En del restauranter og andre spisesteder gør det samme. Desværre er denne mangel på ærlighed lovlig.
Sandheden er den, at vildtfangede fisk og skaldyr bliver holdt uden for regnskabet, når man opgør den økologiprocent, der er basis for det økologiske spisemærke i guld, sølv og bronze.
Derfor kan en festival eller et spisested servere ikke-økologiske fisk, østers og anden seafood af ukendt oprindelse; måske endda fanget på meget kritisabel vis, måske fyldt med dioxin og tungmetaller, måske efter delfiner og andre dyr i havet har betalt med deres liv for fiskeriet, og måske efter man har blottet havbunden for liv ved fiskeri med bundtrawl.
Og alligevel kan man hævde, at al maden er økologisk.
Kun opdræt kan kontrolleres
Den økologiske del af seafood-branchen har længe kæmpet for, at vildtfangede fisk og skaldyr selvfølgelig skal tælles med som konventionelle fødevarer, når regnskabet bag det økologiske spisemærke gøres op.
Også Foreningen MAD har i forbindelse med fastlæggelse af normerne for spisemærket gjort opmærksom på problematikken, ikke kun for økologiske fisk og skaldyr, men også for vildtkød. For vildtfangede fisk og skaldyr kan aldrig blive økologiske, da det er umuligt at kontrollere f.eks. miljøforholdene i de farvande, de stammer fra.
Hvorimod det er muligt at kontrollere både vandets renhed, fiskenes og skaldyrenes føde og alle andre forhold ved opdræt af fisk og skaldyr. Det er derfor, at kun fisk og skaldyr, som er opdrættet i godkendt økologisk akvakultur, kan få det røde Ø og EU’s grønne øko-mærke.
Først når fisk, skaldyr og vildtkød regnes med i økologiregnskabet, og når den serverede seafood kommer fra økologisk kontrolleret opdræt, vil den høje økologiske profilering bygge på ærlighed.