LONDON – Gule solsikker, grøn salat og røde tomater breder sig mellem grå beton og larmende biler i millionbyen London.
Her er en nedlagt legeplads i et boligkvarter omdannet til en blomstrende oase. Og der er en lille plet mellem en høj etageejendom og nogle lave cykelskure transformeret til en lille produktiv have med højbede, der forsyner beboerne med hjemmeavlede tomater og grøn salat til middagsbordet.
Over hele verden er det igen blevet trendy at dyrke sine egne grøntsager, og i millionbyer som New York og London breder fænomenet urban gardening sig hastigt. I Storbritannien steg salget af frø til grønsagshaver i år næsten 30 procent.
Fornemmelsen for mad
- Moderne mennesker i storbyen har helt mistet fornemmelsen for mad og hvor den kommer fra. De ser den kun ligge pakket ind på hylderne i supermarkedet og har aldrig selv oplevet glæden ved at spise en gulerod eller en tomat, de selv har dyrket. Det forsøger vi at gøre noget ved, siger Seb Mayfield.
Han er projektkoordinator i projektet Capital Growth, der hjælper lokale grupper blandt Londons næsten otte millioner indbyggere med at finde jord, hvor de kan dyrke deres egne økologiske grøntsager.
Det ambitiøse mål er er at etablere 2012 økologiske haver i London inden 2012, når de olympiske lege afholdes i London. Haverne skal forsyne deltagerne med sunde grøntsager og salat.
Til den tid vil flere milliarder mennesker rette deres fokus mod London, som håber at få medierne til at bide på det overordnede tema om miljø og bæredygtig udvikling.
Vil involvere 10.000 mennesker
Foreløbig er projektet kommet godt fra start.
- Vi støtter i øjeblikket 112 haveprojekter. Om tre et halvt år er vi forhåbentligt oppe på 2012. Målet af som minimum at involvere 10.000 mennesker direkte i havearbejdet. Hertil kommer familie, venner og andre, som indirekte får glæde og udbytte af både afgrøder, de er med til at spise og det sociale fællesskab, som opstår i forbindelse med haverne.
- Vi taler med jordejere, lokale myndigheder og andre, der kan stille jord til rådighed. Vi kan også hjælpe med gode råd og nogle få tusinde kroner til at komme i gang, men ellers er det op til folks eget initiativ og virkelyst, fortæller Seb Mayfield.
Projektet er blevet mødt med stor interesse af almindelige mennesker, som gerne vil have en lille plet, hvor de kan dyrke grøntsager. Ventelisten for at få en kolonihave er lang. Nogle steder skal man være skrevet op i 40 år, så man når næsten at gå på pension, før man få jord under neglene.
Støttes af borgmesteren
Projektet støttes og promoveres af Londons borgmester, Boris Johnson og Rosie Boycott, der fungerer som en slags fødevarerådgiver for borgmesteren.
Rosie Boycott, der er tidligere avisredaktør, er en varm fortaler for økologisk og bæredygtig udvikling og formand for London Foodboard. Hun var den, der fik borgmesteren med på ideen.
- London har en masse grønne områder, der ikke bliver brugt eller ikke bliver udnyttet så godt som de kunne. Vi har desuden en hel hærskare af entusiastiske havefolk og gartnere, som kan omdanne disse steder til blomstrende oaser med sunde grøntsager, som også kan være en samlingssted i lokalsamfundet, siger Rosie Boycott.
Hun forventer sig meget af projektet og håber, det kan være med til at gøre Londons millioner bevidste om, hvor sårbart hele det nuværende fødevaresystem er.
Læs i samme serie: Grønsager mellem boligblokkene i London