Til tirsdagens klimatopmøde i Paris havde Lars Løkke Rasmussen taget én million kroner med som årligt dansk bidrag i fem år til oprustning af den globale klimaindsats. Men samtidig bar statsministeren ansvaret for at have reduceret Danmarks klimabistand til ulandene med 800 millioner kroner i forhold til 2014, skriver Dagbladet Information onsdag.
Bistandseksperten Hans Peter Dejgaard fra INKA Consult har for udviklingsorganisationen CARE analyseret Danmarks årlige indberetninger af klimabistanden til OECD. Analysen påviser, at Danmark i 2016 gav tilsagn om færre midler til klimabistand end året før, som i sig selv var på markant lavere niveauet end i de år, hvor Helle Thorning-Schmidt (S) sad i Statsministeriet.
Tallene fortæller således, at Danmark i 2016 lovede 1,094 milliarder kroner i international klimabistand. Det er et fald på 802 millioner kroner eller 42 procent i forhold til 2014, det sidste hele år under SR-regeringen, hvor bistanden lød på 1,896 milliarder kroner, skriver avisen.
Dansk klimabidrag er faldet med over en tredjedel
- Til trods for løftet om flere penge til klimastøtte er den danske klimafinansiering faldet med over en tredjedel i 2015-16, og nu er vi på det laveste niveau siden 2012. Det er simpelthen ikke godt nok, for det er netop disse penge, der skal være med til at ruste verdens fattigste til at klare sig på trods af klimaforandringerne, siger programkoordinator Peter With, CARE til Information.
- Fra CARE vil vi opfordre regeringen til at vedtage en køreplan for og en årlig rapportering om, hvordan Danmark vil yde sin fair andel af klimafinansieringen, siger Peter With.
Information: Løkkes dobbeltspil