Lidl lancerer GMO-frit svinekød

MAD – Lidl lancerer som den første danske butikskæde kød fra grise, der ikke har fået GMO-foder eller er behandlet med antibiotika.

Henning Jacobsen er en af de danske svineproducenter, som hverken bruger antibiotika eller GMO-foder.

Kød fra grise opdrættet med speciel GMO-fri foder og uden brug af antibiotika er nu at finde i køledisken i Lidls 105 butikker landet over.

Den tysk ejede dagligvarekæde har et indgået samarbejde med jyske Wiking Meat, der er kendt for sit unikke fokus på bæredygtigt opdræt af grise uden brug af GMO og antibiotika.

Det oplyser Lidl i en pressemeddelelse. Det nye tiltag er endnu et led i Lidls strategi om at satse på dyrevelfærd. For nylig proklamerede Lidl, at det var slut med at sælge buræg i butikkerne.

Også i den økologiske produktion er GMO-foder bandlyst, men de økologiske grise udgør kun en ganske lille del af de næsten 30 millioner svin, der årligt fødes i danske svinestalde.

Det meste foder dyrkes i Danmark
De nye kødudskæringer hos Lidl kommer fra slagtegrise, som er opdrættet af lokale, danske landmænd under Wiking Meat Systems.

Systemet er bygget op omkring et bæredygtigt fokus, som særligt støtter grisenes sundhed og trivsel, fortæller direktør i Wiking Meat, Ingo Walterscheid.

- En af hemmelighederne bag vores succes er foderafgrødernes dyrkningsmetode, sammensætning og forarbejdning, forklarer han.

- Størstedelen af foderet dyrkes af opdrætterne selv eller lokale danske landmænd. Foderet, som er GMO-frit, giver blandt andet slagtegrisene et stærkt immunforsvar og en sund tarmflora. Det betyder, at grisene kan opdrættes uden brug af antibiotika, tilføjer han.

GMO-frit foder er med til at give slagtegrisene et stærkt immunforsvar og en sund tarmflora. Det betyder, at grisene kan opdrættes uden brug af antibiotika, siger Claus Wilderschild.

Ingen brug af antibiotika
I Lidl er man glad for at kunne tilbyde kunderne endnu flere kvalitetsprodukter med ekstra fokus på dyrevelfærd.

- Flere og flere kunder efterspørger i dag at kunne købe varer, hvor god dyrevelfærd og bæredygtighed er i højsædet, og vi har længe arbejdet på at finde den rette samarbejdspartner på dette område. Ved at tilbyde GMO- og antibiotikafrit opdrættet grisekød kan vi nu tilbyde vores kunder et alternativ til konventionel gris, siger Tina Kaysen, CSR-ansvarlig i Lidl.

Ifølge Lidl er alle grise, som lander i kølediskene, uden rester af antibiotika, fordi producenterne skal overholde krav om, at antibiotika skal være ude af kroppen i god tid, før grisene slagtes.

Kend din landmand
Alle grise fra Wiking Meat er opdrættet uden brug af antibiotika, og herudover har grisene levet et bedre liv med mindst 20 procent ekstra stiplads og en transporttid på maksimalt to en halv time i hele deres levetid.

Grisekødet sælges allerede nu i alle Lidls 105 butikker og findes både som hakket grisekød, nakkekoteletter, stegeflæsk med mere. Det specielle grisekød er tydeligt markeret i køledisken, og på emballagen kan kunden orientere sig yderligere om produktet, da opdrætteren fremgår med navn og billede.

Wiking Meat koncept

  • Op til 90 procent af foderet dyrkes lokalt i Danmark.
  • Alt foder er GMO-frit.
  • Foderforarbejdning som styrker immunforsvaret.
  • Sikrer antibiotika-frit opdræt af grisene. De grise som behøver behandling får antibiotika, men kan derefter ikke sælges som antibitokiafri.
  • Ingen halekupering af grisene.
  • Mere stiplads (minimum( 20 procent).
  • Korte transporttider for grisen – maks. 2,5 timer i hele levetiden.
  • Lokal slagtning og opskæring i Danmark.
  • Troværdighed gennem transparent sporing af foder, grise og kød helt tilbage til gården.
  • Sjælden brug af antibiotika mindsker risikoen for resistente bakterier betydeligt. I de sjældne tilfælde hvor antibiotika benyttes, afsættes kødet ikke under Wiking Meats konceptet.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: