Lidl forbyder giftig kemi i tekstilvarer

TØJ – Verdens næststørste discount-supermarkedskæde, tyske Lidl, lover nu at udfase alle skadelige kemikalier fra sin tekstilproduktion. Forpligtelsen er en direkte reaktion på pres fra Greenpeace, som kræver, at virksomheder afgifter deres produktionskæder.

Modetøj er ofte fyldt med kemikalier. Foto: Emma Stoner/Greenpeace

Efter pres fra Greenpeace vil butikskæden Lidl nu udfase alle giftige kemikalier i tøj og tekstilvarer.

- Lidl tager et vigtigt skridt på vejen til at komme de mange skadelige kemikalier til livs i forbrugernes hverdag. Kemikalier, der er en fare for vores sundhed og miljø. Det er også et stærkt signal til andre supermarkeder og tøjproducenter verden over om, at det er på høje tid at stoppe brugen af farlige og helt unødvendige kemikalier, siger Jon Burgwald, fungerende kampagnechef for Greenpeace i Danmark.

Lidls salg af tøj, sko og boligtekstiler er stigende. Discountkædens årlige salg af tekstiler er på over syv milliarder kroner.

Greenpeace gennemførte for nylig en undersøgelse, hvor man testede børnetøj og sko fra en række farlige kemikalier fra discountkæder i Tyskland. Der blev fundet giftige kemikalierester i tøj fra bl.a. Lidl, som har butikker i 28 lande i Europa, fortæller Greenpeace.

Lidls løfter
Som reaktion på undersøgelsen har Lidl nu offentliggjort følgende forpligtelse, som gælder for alle Lidls tekstiler og læderprodukter, herunder tøj, sko, håndklæder, gardiner og tæpper.

  • Alkylphenoletoxylater, APE, som er ekstremt skadelige for vandlevende organismer, fases ud senest i slutningen af juni 2016
  • Samtlige per- og polyfluorerede stoffer skal udfases senest i juli 2017. Disse stoffer kan skade immunforsvaret og forplantningsevnen.
  • For at øge gennemsigtigheden i forhold til leverandørkæder i Asien og resten af verden skal 80 procent af Lidls leverandører senest i slutningen af 2015 åbent fremlægge data om kemikalieindholdet i spildevandsudledningerne fra deres fabrikker.

Greenpeace’ Detox-kampagne har indtil videre fået 21 af verdens største modetøjsvirksomheder og seks leverandører til at forpligte sig til at afgifte deres produktion senest den 1. januar 2020.

Kampagnen fokuserer på at stoppe den omfattende vandforurening fra tekstilproduktion, hvoraf størstedelen foregår i Asien. I Kina er omkring to tredjedele af alle floder og søer forurenet af kemikalier, som skader både sundheden og miljøet.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: