Licensordning skal sikre lovlig skovhugst

En femtedel af det træ, der importeres til EU, stammer fra ulovlig skovhugst. Men fremover kan producenter af møbler, gulve, træhuse og andre produkter af træ få af vide, om træ fra en række lande er lovligt fældet.

Ulovlig skovhugst går ofte ud over regnskoven. Billedet er fra Malaysia.

Omkring 20 procent af det træ, der importeres til EU, stammer fra ulovlig skovhugst.

Men fremover kan producenter af møbler, gulve, træhuse og andre produkter af træ få af vide, om træ fra en række lande er lovligt fældet. Samtidig kan de få bedre sikkerhed for, at skoven og lokalbefolkningen ikke har lidt overlast.

Det sker, når Miljøministeriet nu udsender en ny bekendtgørelse, der gennemfører en europæisk licensordning for træ.

Licensordningen, der kaldes FLEGT (Forest Law Enforcemnet Governance and Trade), går ifølge Miljøministeriet ud på:

  • At EU rådgiver og hjælper lande med at få den lovgivning på plads, der kan regulere skovhugsten og beskytte oprindelige folks rettigheder.
  • At EU hjælper med at styrke de lokale myndigheder, så de kan holde øje med skovene og håndhæve skovlovene
  • At EU har kontrolleret, at landet er i stand til at garantere lovligheden og på sigt bæredygtigheden af skovdriften, så der kan udstedes en licens for de træ og træprodukter, der eksporteres til EU.
  • At bekendtgørelsen herhjemme sikrer, at Danmark er klar til at kontrollere FLEGT-licenserne, når træet kommer.

-Vi gør det nemmere for danske virksomheder at få sikkerhed for, at træet de henter hjem, er lovligt produceret. De danske myndigheder kontrollerer nemlig træet med FLEGT-licenserne, når det kommer ind i landet. Og jeg er sikker på, at forbrugerne vil sætte pris på, at virksomhederne bidrager til at sikre verdens skove og beskytte lokalbefolkningen i skovene, siger miljøminister Ida Auken.

Fattige lande bliver snydt

Eksport af ulovligt tømmer snyder hvert år fattige landes regeringer for store summer, fordi de illegale tømmerfirmaer ikke betaler for retten til at fælde træerne og ofte heller ikke betaler skat, når træet sælges videre. Samtidig tømmes landenes skove på ukontrolleret vis for træ. Derfor gavner det de fattige landes økonomi, at der kommer styr på træet.

Foreløbig har Cameroun, Ghana, Indonesien, Den Centralafrikanske Republik, Republikken Congo og Liberia tiltrådt FLEGT-ordningen. De er nu i gang med at få lovgivning, inddragelse af borgere og sporbarhed af træet på plads. Derudover er der forhandlinger med en række andre interesserede lande.

Den nye bekendtgørelse regulerer ansvarsfordelingen mellem Naturstyrelsen og SKAT, der skal kontrollere træet, og virksomheder, der importerer træ og træprodukter fra lande med licens til at sælge træ.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: