Når børn gnasker på deres bidering eller blæser en ballon op, må de ikke risikere at få skadelige stoffer i blodet. Derfor er det vigtigt, at reglerne for kemi i legetøj bliver overholdt.
Men en ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen viser, at mere end hver tredje legetøjsfabrikant, importør og forhandler ikke ved nok om legetøjsreglerne. Og kun hver femte ved, hvor de kan finde information om reglerne.
Miljøminister Kirsten Brosbøl lancerer derfor en ny kampagne, der skal informere virksomhederne om reglerne og deres forpligtigelser i forhold til kemi i legetøj og andre sikkerhedsaspekter. Samtidig går Miljøstyrelsen i gang med omfattende stikprøvekontroller.
- Der må ikke være skadelig kemi i børnenes sutter eller bideringen, de putter i munden hele tiden. Når produkterne er på hylderne, skal forbrugerne have tillid til, at de selvfølgelig er i orden. Jeg forventer, at producenterne er deres ansvar bevidst, men nu skruer vi op for både information og kontrol med legetøj. Det er vigtigt, at producenter, importører og forhandlere er helt skarpe på, hvilke regler der gælder, og især hvor de kan finde oplysningerne, hvis de er i tvivl, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.
Sikre børneprodukter
Informationskampagnen og stikprøvekontrollerne er den del af Børnekemipakken, som regeringen vedtog sammen med Enhedslisten sidste år. Der er afsat 20 mio. kr. til indsatsen i perioden 2013-2016.
- Vi skal sikre, at børn ikke bliver udsat for skadelige kemikalier fra produkter som for eksempel legetøj, tekstiler og elektronik, der sælges i danske butikker. Derfor har Enhedslisten ønsket en særlig indsats rettet mod kemi til børn og unge, siger Per Clausen fra Enhedslisten.
Der gælder fra medio 2013 nye krav til kemikalier i legetøj som bliver solgt i EU. De skærpede krav gælder blandt andet indhold af kræftfremkaldende stoffer og stoffer, der kan skade arveanlæg og forplantningsevne, i legetøj. Der er ligeledes regler for stoffer, som ikke har været omfattet af de tidligere legetøjsregler i EU, og der stilles større krav til dokumentationen.
Kampagnen og undersøgelsen kan findes på: www.legetøjsregler.dk.