Lavenergi-rådhus tjener sig hjem på otte år

ENERGI – Solceller, varmepumper og grønne tage gør Viborgs nye rådhus til et udstillingsvindue for ny energiteknologi til store kontorhuse. Folk strømmer til for at se Danmarks måske mest bæredygtige rådhus.

Interesserede borgere strømmer til for at se Viborgs nye rådhus.

Dannebrog smælder i vinden mod en dybblå himmel. Viborgs funklende nye rådhus skinner hvidt i solen. Kommunaldirektør Lasse Jacobsen byder smilende velkommen i den 19.400 kvm store bygning tegnet af Henning Larsen´s Architechts.

På denne smukke solskinssøndag gør han det igen og igen og igen. Der er nemlig åbent hus, og borgerne strømmer til for at se, hvad der er blevet af de godt 300 millioner skattekroner, rådhuset har kostet.

Sparer millioner på driften

Umiddelbart ser pengene ud til at være givet godt ud.

- Det er et bæredygtigt byggeri både miljømæssigt og økonomisk, siger kommunens stabschef Frank Mikkelsen.

- Vi har mere end overholdt budgettet, vi sparer mange millioner på driften, og så har vi endda fået et hus med en unik kombination af de nyeste energiteknologier.

5.000 borgere har været på rundvisning, siden huset blev indviet i oktober 2011, og lige så mange fagfolk – kommunalpolitikere, arkitekter og energieksperter – er valfartet til byen fra nær og fjern bl.a. for at studere rådhusets energiteknologi.

Passer til en fremtid med vedvarende energi

Huset har et grundvandsanlæg med fire fjernvarmedrevne adsoptionsmaskiner, der kører som varmepumper. De sender varme op i bygningen til de termoaktive betondæk med indstøbte vandslanger, som udgør etageadskillelserne. De opvarmer også ventilationsluften, og køler både bygningen og grundvandet, før det pumpes tilbage i undergrunden.

- Det er meget forudseende at investere i en sådan kombination af grundvandsanlæg, varmepumper og termoaktive dæk, vurderer forskningskoordinator Jørn Borup Jensen fra Dansk Energi.

Han mener især, at de termoaktive elementer er et godt valg, fordi princippet med at akkumulere varme i selve bygningsmassen passer godt til en fremtid med mere vedvarende energi i forsyningen. Det er en fordel selv at kunne lagre energi, hvis for eksempel mere sol og vind får udbud og pris til at svinge mere.

Varmepumperne bliver dog i udgangspunktet drevet med fjernvarme lige som radiatorerne rundt om i bygningen, fordi det i øjeblikket giver lavest CO2-udledning, men systemet kan nemt fungere med el, hvis den bliver billigere og mere miljøvenlig.

Solceller og sedumtag

Det avancerede energisystem er dog ikke det, gæsterne først hæfter sig ved. Det er snarere de sedumbevoksede halvtage på parkeringspladsen. Grønne tage skal sikre, at rådhusgrunden er klar til at tage imod mere nedbør i fremtiden, og ovenpå tagene ligger solceller, der skal levere 76.000 kwt om året. Det er ikke nok til at dække

bygningens behov, men anlægget kan udvides, og de er kommet godt fra start. Fremskrivning af anlæggets produktion i de måneder, det har kørt, tyder på en produktion på omkring 87.000 kht.

Kommunaldirektør Lasse Jacobsen: - Vi har Danmarks måske mest bæredygtige rådhus.

Gæsterne nikker anerkendende, når de hører, at byggeriet var budgetteret til 315 mio., men at regningen kun løber op i omkring 300 mio. kr., og at investeringen bliver tjent ind på bare otte år takket være energibesparelser og en anseelig rationaliseringsgevinst ved at samle seks kommunale administrationer under ét tag.

Ifølge stabschef Frank Mikkelsen undgår man nu nedskæringer for 50 mio. på de kommunale budgetter takket være de store besparelser på rådhuset.

Danmarks måske mest bæredygtige rådhus

Bygningen er opført, så den lever op til kravene i lavenergiklasse 1 på 50 kwt pr. kvm. Siden byggeriet blev projekteret, er denne klasse imidlertid blevet afskaffet, og 50 kwt skal nu være standardkrav til kontorbygninger fra 2015. I 2020 bliver kravet yderligere strammet til 25 kwt, og dermed ser det ud til, at det prestigefulde byggeri bliver overhalet indenom af udviklingen.

Stabschef Frank Mikkelsen forventer dog , at energiforbruget reelt bliver lavere end planlagt, og det har han god grund til at antage, mener forskningskoordinator Jørn Borup fra Dansk Energi.

- Jeg tror også, de reelt får et lavere forbrug end beregnet. Det tyder målinger på bl.a. fra Middelfart Sparekasse, hvor vi er involveret i et forsøgsprojekt med termoaktive elementer, siger han.

I Viborg er kommunaldirektør Lasse Jacobsen under alle omstændigheder glad for det nye hus.

- Og når folk går ud herfra, er de stolte over, at vi har Danmarks måske mest bæredygtige rådhus, siger han, mens han tager afsked med dagens sidste gæster.

- Efter vores rundvisninger her tror jeg, vi har fået 5.000 ambassadører for bæredygtigt byggeri.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: