Dyreværnsorganisationen Anima jubler over, at priserne på pels styrtdykker på grund af historisk dårlig efterspørgsel. Det er godt nyt for pelsdyrene, siger Anima.
Og priserne har langt fra nået bunden endnu. Branchens eksperter er pessimistiske og forudsiger, at priserne vil falde endnu mere de kommende år.
En af pelsindustriens egne eksperter, Serge Lariviére, peger på, at det dramatiske prisfald sandsynligvis er begyndelsen til enden på den kinesiske ”pelsboble”. Det meste pels fra Nordamerika ender på det kinesiske marked, hvor det laves til frakker og pelskraver til de kinesiske forbrugere eller sendes videre til blandt andet Europa.
- Vi må se det i øjnene. Pelsmarkedet er inde i en nedadgående spiral, siger Serge Lariviére og forklarer, at det også vil ramme de kinesiske minkfarme. Lavere priser vil gøre det langt mindre attraktivt for de kinesiske bønder at holde mink.
Godt nyt for pelsdyrene
Serge Lariviére mener ikke, at det dramatiske prisfald er en enkeltstående begivenhed.
- Markedet er ved at bløde op, og priserne vil sandsynligvis fortsætte med at falde. Hvis I har varer, så sælg dem nu, for det bliver nok ikke bedre foreløbig. Mange forudsiger allerede, at det bliver endnu værre i 2015, siger han.
Anima synes det er gode nyheder for de mange millioner dyr, der hvert år dræbes for at blive til pelskraver eller handsker. Dyrene holdes indespærret i små bure eller fanges i grusomme fælder og snarer.
- De tendenser, vi ser i pelsbranchen, er godt nyt for pelsdyrene. Fortsætter den faldende efterspørgsel på pelsprodukter, hvilket meget tyder på, vil rigtig mange pelsfarme lukke ned, siger kommunikationschef i Anima, Thorbjørn Schiønning.
Anima arbejder målrettet for at få modevirksomheder til at stoppe salget af pels. Mange virksomheder har allerede droppet salget, men der er stadig nogle, som profiterer på den grusomme og unødvendige udnyttelse af dyr.