Lars Muhl: Landbrugspakken er helt forfejlet

KOMMENTAR – Landbrugspakken fra blå blok er totalt forfejlet. Det industrielle landbrug er uden sammenligning Danmarks største bistandsklient. Og nu får landmændene frit spil til at skrue produktionen i vejret. Det vil belaste natur og miljø med gylle, tungmetaller, antibiotika og sprøjtegift, skriver Lars Muhl.

Af Lars Muhl, komponist og forfatter

Blå blok med miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen i spidsen, har netop vedtaget en ny fødevare- og landbrugspakke til Danmarks, uden sammenligning, største bistandsklient, dansk landbrug. Aftalen sikrer blandt andet, at danske svineavlere kan avle to millioner flere svin årligt. Men hvor skal føden til disse dyr hentes?

Når nu der går fire kilo korn og 7.000 liter vand til at fremstille et kilo forarbejdet svinekød, og når 81 procent af landbrugets arealer i dag bruges til at dyrke dyrefoder, så er det vel let at regne ud, at der er noget her, som ikke holder.

Regnskoven fældes
Heller ikke set i lyset af den seneste klimadebat, hvor blandt andet FN og mange andre råber vagt i gevær. For når vi ikke selv kan dyrke foder nok, køber vi det blandt andet i Sydamerika, hvor man fælder stadig mere regnskov, for at vi kan fodre vores husdyr.

Og bedre bliver det ikke, når vi ser på, hvad et kilo bøfkød koster i energi. Her taler vi om syv kilo korn og 15.000 liter vand.

Grisene alene efterlader mere end 30 millioner tons gylle årligt, som skal fordeles i det danske land, hvor det allerede nu belaster miljøet med zink, kobber, antibiotikarester, etc. Hertil kommer pesticid-forbruget, som nu bliver givet mere eller mindre frit.

Flæskesteg med god samvittigheden
Mette Bock fra Liberal Alliance forklarer at man nu ønsker at regulere på basis af faglighed og ikke følelser. Man fristes til at spørge hvilken faglighed, det er der henvises til?

Lise Bech fra Dansk Folkeparti er også glad for aftalen, der sikrer, at vi forbrugere nu kan købe vores flæskesteg med god samvittighed, fordi den i fremtiden udstyres med et dyrevelfærdsmærke. Vis mig bare én kæledyrs-ejer, der vil udsætte sin hund eller kat for den behandling, grisene i de danske stalde udsættes for.

Rasmus Jarlov, landbrugsordfører fra de Konservative har kæmpet for vandløbene, hvor følelserne heller ikke mere får lov at løbe af med beslutningstagerne. Randzonerne er sløjfede, og den enkelte landmand kan mere eller mindre selv afgøre, hvordan han vil beskytte grundvandet. Altså ræven sættes til at vogte hønsene.

Har Jarlov helt glemt, at man alene i perioden 1999-2010, på grund af sprøjtegift i drikkevandet, har måttet lukke mere end 1.300 vandboringer, som ikke kan genåbnes i de næste mange generationer? Ved Jarlov mon, hvad en enkelt vandboring koster?

Tungmetaller ophobes
Har man undladt at tage med i betragtning, at det netop er zink og kobberophobninger i miljø og drikkevand, der fører til en lang række af de neurologiske sygdomme som demens, Parkinsons, AHDH, schlerose, etc., for ikke at nævne nedsat fertilitet, MRSA, tarmkræft og andre kræftsygdomme, vi slås med i vor tid og som er ved sprænge sygehusbbudgetterne?

Normalt siger man fra liberal side, at det, der ikke kan stå selv, må falde. Bare ikke dansk landbrug. Det industrielle landbrug står for en meget betydelig del af klimapåvirkningerne på verdensplan. Og hvis danske politikere havde bare et minimum af vision, ville Danmark her være gået i front og fundet nye løsninger på fødevaresituationen.

Som det er nu, lever vi på lånt tid. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg ser stadig billedet for mig, af en snorksovende Lars Løkke på klimatopmødet i København for nogle år siden. Det billede er man åbenbart glade for i Blå, eller er det Sort Blok.

Lars Muhl er komponist og forfatter og skriver jævnligt på OrganicToday.dk

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: