93 vestjyske landmænd har meldt sig som leverandører til verdens største biogasanlæg, som Arla Foods vil opføre ved Videbæk.
Landmændene gav i går hinanden håndslag på, at de vil levere gylle, der kan forsyne anlægget og omdannes til ren energi i form af strøm og varme.
Det skete i går aftes ved en stiftende generalforsamling for en ny leverandørgruppe.
God tilslutning
- Der er vældig god tilslutning, og mange landmænd vil gerne være med. Foreløbig er vi 93, og gruppen tæller både svine- og kvægproducenter, siger Ole Kjær, der selv har 1.200 søer og 4.000 slagtesvin.
Han håber i løbet af de kommende uger at få overblik over, hvor meget gylle de små hundrede landmænd tilsammen kan levere.
- I første omgang har vi kun navne og adresser, og der er valgt en bestyrelse, som nu skal konstituere sig med formand og kasserer. Herefter kan vi forhåbentlig danne os et overblik over, hvor meget gylle, vi producerer, siger han.
Gylle fra området
For at minimere transportomkostningerne bliver det de nærmest beliggende gårde i lokalområdet, der står i første række. Men da anlægget bliver en lille smule større end det store biogasanlæg ved Holstebro, som indtil videre er verdens største, kan Ole Kjær ikke med sikkerhed sige noget om, fra hvilken radius det vil kunne betale sig at hente gylle fra.
- Jeg ved ikke, om vi for eksempel vil hente gylle helt fra Sdr. Felding, siger han.
Det gigantiske biogasanlæg ved Videbæk skal efter planen stå klar op tre år, og den nye leverandørgruppe af landmænd får blandt andet til opgave at forhandle priser og betingelser med Arla Foods.
25 millioner kubikmeter gas
Arla regner med at skulle bruge 25 millioner kubikmeter biogas, og det svarer til op mod 150 leverandører af gylle, majs eller andre produkter, der kan afgasses.