De sidste to år har Danmark sendt flere millioner gode støttekroner tilbage til EU, fordi det ikke lykkedes at få fordelt pengene til landmænd, der havde lyst til at gøre noget ekstra for miljøet.
Men i år finder alle pengene nye ejermænd. Der er nemlig masser af ansøgere til EU-midlerne, så selv inden de er fordelt, kan fødevareminister Mette Gjerskov glæde sig over, at hun kommer af med alle pengene.
- Det har været en prioritet for regeringen, at alle pengene skulle ud og arbejde, og nu ser vi resultatet af de tiltag, vi har lavet. Jeg er samtidig glad for, at så mange landmænd er ivrige efter at bidrage til grøn omstilling, siger Mette Gjerskov.
Der er tale om ordninger under det såkaldte artikel 68-program, hvor der i alt er 173 mio. kr. til rådighed i år. Sidste år blev der kun fordelt 71,1 millioner kroner, og i 2010 var tallet nede på 37,4 millioner kroner, fordi der ikke var ansøgere nok. Det betød samtidig, at Danmark måtte sende 80 mio. kr. retur til EU i 2010 og 46 mio. kr. i 2011.
I år havde fødevareministeren sørget for, at der var flere ordninger at søge. Samtidig har landmændene vist en større interesse for ordningerne, derfor bliver alle pengene i år uddelt.
Desværre betyder det store ansøgerfelt, at nogle landmænd ikke vil få støtte, men Mette Gjerskov opfordrer til, at de vender tilbage igen næste år.
- Det er langt de fleste, der har fået deres ansøgninger igennem i år, så man skal ikke lade sig stoppe af et afslag, men prøve igen næste år. Det ville være ærgerligt, hvis vi bliver nødt til at sende penge tilbage til EU igen til næste år, fordi landmændene opgiver at søge, siger fødevareministeren.
Puljen på 134 mio. kr. går til landmænd, der vil dyrke jorden økologisk eller uden sprøjtemidler og til landmænd, der gør en ekstra indsats for at holde deres græsmarker naturvenlige.
Under de resterende ordninger kan der blandt andet søges støtte af landmænd, der etablerer økologiske frugt- og bær plantager og dyrker flerårige afgrøder til energi- og varmeproduktion.