Den kontroversielle lobby-organisation Bæredygtigt Landbrug har ageret fødselshjælper for en ny CBS-rapport om dansk landbrugs der viser, at stramme miljøregler og urimelige vilkår forhindrer dansk landbrug i at udfolde sit store potentiale.
Rapporten, som er udført af CBS-lektor Troels Troelsen, har vakt opsigt, fordi konklusionerne ligger et godt stykke fra et stort nabotjek fra COWI i 2015 og en større KU-rapport fra 2012, skriver Altinget.dk.
I modsætning til den nye rapport vurderede undersøgelserne fra 2012 og 2015, at danske miljøregler blot spiller en mindre rolle for landbrugets økonomiske problemer.
Promilleafgiftsfonden har støttet
Forskningsprojektet bag den nye rapport er støttet med 1,5 millioner kroner af Promilleafgiftsfonden, og fonden oplyser, at bevillingen er givet på baggrund af en ansøgning fra Bæredygtigt Landbrug, hvilket også fremgår af Fondens budget for 2015. Bæredygtigt Landbrug har ligeledes bidraget med økonomistyring og revision, men har ikke givet direkte økonomisk støtte.
Det fremgår af rapporten, at en hel del landmænd har bidraget til at indsamle data til projektet. Landmand, cand.merc. og medlem af Bæredygtig Landbrug Torben Vagn Rasmussen har ledet projektet, mens lektor på CBS Troels Troelsen har været forskningsmæssig ansvarlig.
Rikke Lundsgaard: Noget makværk
Danmarks Naturfredningsforening har meget svært ved at se rapporten som uvildig forskning.
- Det er en rapport, der bør dø i synden. Det er et makværk og et partsindlæg, siger Rikke Lundsgaard, der er landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening til Altinget.
- Bæredygtig Landbrug er i sin gode ret til at få udarbejdet den her rapport. Men det er et problem, at det bliver iklædt noget objektiv forskning og præsenteret på CBS, siger Rikke Lundsgaard.
Burde være forsidestof
Projektleder Torben Vagn Rasmussen afviser kritikken og siger, at rapporten ikke er bestilt af Bæredygtigt Landbrug.
Bæredygtigt Landbrugs ledelse kan heller ikke se problemet. Organisationen har nemlig alene hjulpet projektet på vej, men har ikke blandet sig i hverken indsamlingen af data eller selve det forskningsmæssige arbejde, siger direktør Hans Aarestrup.
Flemming Fuglede, der er formand for Bæredygtigt Landbrug, langer i stedet ud efter medierne, som han mener har forsømt opgave ved at forbigå rapporten i tavshed.
- Det burde ellers være forsidestof, at et bærende erhverv igennem mange år er blevet misrøgtet af skiftende regeringer, mener han.
Regler og afgifter får skylden
Rapporten »Dansk Landbrugs Rammevilkår og Konkurrenceevne«, udkom i begyndelsen af august, og den tegner et dystert billede af den danske miljøregulering.
I modsætning til tidligere rapporter, som har konkluderet, at det netop ikke var de danske rammevilkår, som var problemet, konkluderer CBS-rapporten, at det er de særlige restriktioner på brug af gødning, høje afgifter, moms og skatteregler, der spænder ben for danske landmænd.