En væsentlig del af den soja, de danske svin spiser, kommer fra områder, hvor store skovområder er ryddet, og hvor lokalbefolkningen udsættes for sundhedsskadelige giftstoffer og fordrives fra deres jord.
Den danske landbrugsindustri importerer hvert år enorme mængder soja fra Sydamerika. En ny rapport fra Verdens Skove, som OrganicToday.dk skrev om i går, viser, at den danske import medfører afskovning og fordrivelser og forgiftning af lokale og oprindelige folk.
Verdens Skove mener, at det er den danske landbrugsindustriens ansvar at sikre sig, at den soja de importerer ikke har forårsaget afskovning eller overtrådt oprindelige folks rettigheder. Landbrugsindustrien bør derfor indføre seriøse krav og kriterier til sojaproducenterne.
- Når DLG og Danish Agro importerer et produkt som soja, som må siges at være i højrisikozonen for at have forårsaget skovrydning og overtrådt lokalbefolkningens rettigheder, så er det alfa og omega, at de har styr på deres forsyningskæde, siger Gry Bossen Politisk medarbejder hos Verdens Skove.
Hun mener, at de selv har ansvar for at sikre, at den soja, de importerer, ikke har forårsaget afskovning eller overtrædelse af oprindelige folks rettigheder.
LÆS OGSÅ: Dansk kød rydder regnskov i Sydamerika
Soja er en af største årsager til skovrydning
Soja har en problematisk historie. Ifølge Verdens Skove anses sojaproduktion for at være en af de fire største årsager til skovrydning.
Især i Argentina har soja en dårlig track record, fortæller Gry Bossen. Rapporten viser, at en del af sojaproduktionen i netop Argentina sker på bekostning af dyrebar natur og lokalbefolkningens levevilkår.
- Rapporten viser også et direkte link mellem den problematiske soja og den danske import af soja, understreger Gry Bossen.
DLG og Danish Agro er de to største importører af soja. De to virksomheder, som handler med korn og foder til dansk landbrug, har ikke tidligere villet tale med Verdens Skove om detaljerne i deres sojaimport.
Ifølge Verdens Skove vil DLG gerne oplyse, at de importerer fra Argentina og Brasilien, men ikke i hvilke mængder. Danish Agro har været endnu mere uspecifik i deres udmeldinger. Begge parter indrømmer over for dagbladet Information. at de modtager soja fra Argentina og faktisk ikke ved, om den soja de modtager, er en del af den problematiske soja, som Verdens Skoves rapport handler om.
Landbrugsindustrien må tage ansvar
Verdens Skove mener, at det er landbrugsindustriens ansvar at leve op til de politikker, der findes i EU, som foreskriver, at vores import ikke må medføre skovrydning.
- For at kunne gøre dette, bør både DLG og Danish Agro have styr på deres forsyningskæde. De bør stille klare krav til sojaproducenterne og opstille konkrete kriterier, således at de kan sikre, at producenterne lever op til disse krav, forklarer Gry Bossen, der ikke mener at landbrugsindustrien lever op til deres ansvar.
- DLG og Danish Agro henviser begge til FEFAC’s (Den Europæiske Fødevarefederation) retningslinier. Men FEFAC’s retningslinier er blot anbefalinger til, hvad de enkelte virksomheder bør skrive ind i deres egen handelskodeks og ikke en endelig standard, siger hun.