Landbruget er en dødsensfarlig arbejdsplads

LANDBRUG – Alene i 2016 mistede 11 livet i en arbejdsrelateret ulykke i landbruget. Dermed var landbruget i 2016 det erhverv med flest dødsulykker. Nu vil Troels Lund Poulsen og Martin Merrild gøre en fælles indsats for at gøre det mere sikkert at arbejde i landbruget.

Giftige kemikaler, tunge dyr og store maskiner gør landbruget til en af de farligste arbejdspladser i Danmark. I 2016 var landbruget det erhverv med flest dødsulykker. Foto: Gustav Bech

Giftige kemikalier, store dyr og maskiner gør landbruget til en af de aller farligste arbejdspladser i Danmark. Det viser nye tal. Alene sidste år mistede 11 livet i en arbejdsrelateret ulykke i landbruget. Dermed var landbruget i 2016 det erhverv med flest dødsulykker.

Og sidste år var ikke en enlig svale, når det gælder alvorlige ulykker og dødsulykker i landbruget.

Siden 2004 har 136 personer inden for landbrug og fødevarer mistet livet, viser oplysninger, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i. De mange dødsulykker i landbruget kalder på akut handling, mener Troels Lund Poulsen, som er beskæftigelsesminister.

- Det er menneskeliv, vi taler om, og hver dødsulykke er sin egen tragedie. Derfor igangsætter vi nu en fælles indsats for færre ulykker.

Store dyr og maskiner
Ministeren går sammen med Landbrug & Fødevarer om en kampagne, som skal sikre, at landmændene er klædt bedre på til at undgå ulykker. Det er især arbejdet med de store dyr og maskiner, der giver alvorlige ulykker.

- Så her skal vi have de enkelte landmænd til at være ekstra opmærksomme, siger Troels Lund Poulsen.

Kampagnen bliver tilrettelagt i tæt samarbejde med Arbejdstilsynet og Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø (BFA) for Transport, Service, Turisme og Jord til Bord.

- Vi skal stramme os mere an og sætte os for at blive mere skarpe på arbejdsmiljø og sikkerhed. Vi skal blive bedre til at tænke arbejdsmiljøet ind i hverdagen og lære mere systematisk af de ulykker, som desværre sker og vil ske, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

3F: Meget positivt
I 3F glæder forhandlingssekretær Morten Fischer-Nielsen sig over, at man begynder at tage problemerne i en meget udsat branche alvorligt..

- Det er meget positivt, at man nu forsøger at dæmme op for de mange dødsulykker og afsætter penge til formålet. 3F ser bestemt frem til at indgå i det store arbejde, der nu venter, siger Morten Fischer-Nielsen til Fagbladet 3F.

Indsatsen betyder, at Arbejdstilsynet ikke alene skal kontrollere arbejdsmiljøet, men fremover også i højere grad skal gå i dialog med landmændene om de største farer og metoder til at forebygge ulykker.

Vigtig viden skal systematisk deles inden for branchen, så det sikres, at alle parter får indsigt i årsagerne til ulykkerne og kan tilrettelægge forebyggelsesindsatsen med udgangspunkt i de største og hyppigste arbejdsmiljøproblemer, oplyser beskæftigelsesministeren.

Herudover skal der iværksættes en målrettet kommunikationsindsats, som skal understøtte, at landmændene får øget opmærksomhed på at forebygge og lærer af de ulykker, der er sket.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: