Kun allergikere har gavn af glutenfri mad

MAD – Hvis man ikke kan tåle gluten, skal man spise rigtig mad, der er forarbejdet så lidt som muligt, lyder rådet i Madmagasinet, der bliver sendt i aften klokken 21 på DR1.

Glutenfri produkter fylder mere i butikkerne. Royal Greenland har netop lanceret fisk med økologisk panering og fisk med glutenfri panering.

Der er ingen grund til at købe glutenfri varer, med mindre du har glutenallergi. Kun gluten-allergikere har gavn af glutenfri kost. Det forklarer en ernæringsekspert i Madgasinet.

Mange køber glutenfrit, fordi de tror, det er sundere. Men der er absolut ingen sundhedsmæssig værdi i at købe glutenfri produkter, hvis du ikke har fået konstateret glutenallergi, understreger Benjamin Gilbert-Jespersen, der er lektor i ernæring og sundhed på Professionshøjskolen Metropol.

Taber næringsværdi
- Glutenfri varer er forarbejdet meget, for de er lavet på en fabrik, hvor de har fået nogle raffinerede varer i sig i stedet for almindeligt mel. Jo mere man raffinerer, jo mere mister man af næringsindhold i varen, og de glutenfrie varer mister mikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler, forklarer ernæringseksperten i Madmagasinet, der i aften handler om glutenfri madvarer.

Der er kommet mange flere glutenfri varer i danske butikker de senere år. Eksempelvis oplyser Coop, at antallet af glutenfri varer i virksomhedens butikker er steget fra ca. 20 varer i 2009 til flere end 200 i 2015, og i samme periode er omsætningen på glutenfri varer femdoblet, oplyser DR.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: