- Erfaringer viser, at kommunerne med fordel kan blive langt mere bevidste om, hvordan de bruger deres husholdningsbudget, så de kan gøre gavn på flere områder. Især yderområderne i Danmark har hårdt brug for arbejdspladser – hvis vi kan understøtte lokal jobskabelse, og samtidig servere bedre offentlige måltider, vinder vi på flere fronter samtidig, siger fødevareminister Mette Gjerskov.
Opfordringen til kommunerne kommer som optakt til et debatmøde lørdag på Folkemødet, hvor fødevareminister Mette Gjerskov diskuterer lokal afsætning med Madkulturens bestyrelsesformand, Fie Hansen-Hoeck og Nina Kragskov fra Devika, Bornholms Kommunes madvirksomhed.
Formålet med arrangementet er at kickstarte en debat om, hvordan offentlige madindkøb kan understøtte en lokal grøn strategi for vækst.
Attraktivt investeringsmiljø
Tilsammen serverer de kommunale og øvrige offentlige køkkener i Danmark 800.000 daglige måltider – med kommunerne som den markant største aktør. Det drejer sig bl.a. om plejehjem, hospitaler, vuggestuer og kantiner. Årligt betyder det et samlet offentligt fødevareindkøb på 4,2 mia. kr.
- Af de 4,2 mia. kr. går kun en brøkdel til lokalt producerede varer – på Bornholm begrænser det sig f.eks. kun til mel og mælk. Det bør man se, om der kan laves om på. Større afsæt af lokale varer til lokale, offentlige køkkener vil nemlig skabe et attraktivt investeringsmiljø og kan på sigt sikre tiltrængt vækst i landets yderområder, siger direktør i Madkulturen, Judith Kyst.
Lejre Kommune er et eksempel på, at det kan lade sig gøre at få offentlige indkøbere til at samarbejde med lokale. Her oplever man henvendelser fra nye virksomheder, som gerne vil slå sig ned i området, bl.a. fordi kommunen prioriterer at købe ind fra de lokale.
Vækststeam Fødevarer
Regeringens Vækstteam for Fødevarer peger i deres rapport på, at det for de små lokale virksomheder kan være meget vanskeligt at levere til det offentlige på grund af de store indkøbsaftaler og komplicerede udbudsregler.
Derfor opfordrer vækstteamet regeringen til at igangsætte en indsats, hvor offentlige institutioner i højere grad kan understøtte innovative, grønne og lokale fødevarevirksomheder gennem en aktiv indkøbspolitik.
Hør mere om lokal vækst og lokale fødevarer
Madkulturen står lørdag bag et debatmøde Folkemødet på Bornholm, hvor fødevareminister Mette Gjerskov diskutere med Madkulturens bestyrelsesformand Fie Hansen-Hoeck, Anne-Birgitte Agger, Københavns Madhus, Thorkild, Boisen og formand for Smagen af Danmark samt Nina Kragskov fra Devika, Bornholms Kommunes madvirksomhed.
Mens debatten ruller, præsenterer bornholmske skoleelever smagsprøver produceret på lokale råvarer.