I alt 30 forbrugere i Danmark har de seneste måneder fået konstateret smitsom leverbetændelse (Hepatitis A). Mistanken retter sig i øjeblikket mod frosne bær som kilden til smitten.
Af hensyn til forbrugersikkerheden anbefaler Fødevarestyrelsen nu forbrugerne at give frosne bær et opkog på mindst 1 minut, før de bruges i smoothies, som kagepynt eller til desserter, som ikke bliver varmet op.
Fødevarestyrelsen anbefaler generelt forbrugerne at skylle frugt og grønt, ligesom styrelsen anbefaler at koge frosne hindbær, hvis de anvendes i retter som ikke efterfølgende varmebehandles.
Det er i forvejen et lovkrav at storkøkkener, cafeer, restauranter m.m. skal varmebehandle frosne hindbær, før de serveres i smoothies eller desserter. Storkøkkener, der laver mad til sårbare personer, opfordres også at koge alle frosne bær.
Samarbejde om opklaring
Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen arbejder i øjeblikket tæt sammen om at spore smittekilden til sygdomsudbruddet, der siden oktober har forårsaget leverbetændelse hos foreløbigt 30 mennesker i Danmark.
Opklaringsarbejdet i Danmark vanskeliggøres af, at smitten kan være sket op til 50 dage, før man bliver syg. Dermed kan det være en udfordring, at huske præcist hvilke fødevarer, man har spist. Derfor består efterforskningen blandt andet i interviews med de smittede forbrugere, oplyser Fødevarestyrelsen.
I samarbejde med detailbranchen forsøger Fødevarestyrelsen også at spore inficerede bær og tjekker derfor kasseboner og dankortoplysninger fra enkelte af patienterne.
Smitsom leverbetændelse
Symptomerne på infektion med hepatitis A er blandt andet feber, kvalme, mavesmerter og gulsot. Urinen bliver mørkfarvet og afføringen lys. Symtomerne på leverbetændelse viser sig typisk efter 3-4 uger, men det kan varriere mellem 15 og 50 dage.
Forbrugere der har mistanke om at de er smittede skal kontakte deres læge.