Der er rigeligt med fødevarer i verden. Alligevel går hvert syvende menneske på kloden sulten i seng. Hvordan hænger det sammen?
Det forsøger en ny rapport fra Folkekirkens Nødhjælp at give svar på. I rapporten kobles fødevarekrisen sammen med klimaforandringerne, som truer med at vende op og ned på livsvilkårene på hele kloden.
Flere risikere at sulte
Allerede i dag skaber klimaforandringerne store problemer i u-landene, og langt flere risikere at sulte, når landbruget for alvor kommer under pres på grund af tørke og oversvømmelser, som i fremtiden bliver hyppigere.
Ifølge rapporten står landbruget for op mod 30 procent af verdens totale udledning af drivhusgasser, og med flere munde at mætte og flere der spiser kød, er der risiko for endnu større udledning.
Spis mindre kød
Det er nemlig kødproduktionen og vores tilsyneladende umættelige appetit efter store bøffer, der er en af de helt store klimasyndere. Forklaringen er, at det kræver langt større areal at skaffe foder til alle de dyr, vi slagter og malker end hvis vi blot dyrkede kartofler, grønsager, korn og bønner til os selv.
Hvis landbruget skal bidrage til en bæredygtig udvikling, bør vi ændre vores madkultur og spise langt mindre kød, end de fleste af os gør i dag.