Klimaforandringer er skyld i, at en af verdens største bestande af grønne havskildpadder nu næsten udelukkende består af hunner. Det viser ny forskning, som WWF har deltaget i.
Det skriver WWF i en pressemeddelelse.
Den kæmpestore bestand på over 200.000 grønne havskildpadder ved det nordlige Great Barrier Reef i Australien risikerer at kollapse, hvis der ikke rettes op på kønsfordelingen.
Den grønne havskildpadde har i mange år stået på IUCN’s liste over truede dyrearter.
Årsag til den ulige kønsfordeling
Højere temperaturer – som følge af menneskeskabte klimaforandringer – i det nordlige Queensland er årsag til den ulige kønsfordeling hos havskildpadderne. Baby-skildpaddernes køn bestemmes nemlig af, hvilken temperatur æggene har, når de klækkes.
Jo varmere sandet er på strandene, hvor skildpadderne har rede, desto flere hun-unger resulterer det i. Det viser ny forskning, som WWF har deltaget i, og som er publiceret i det internationalt anerkendte tidsskrift Current Biology.
På de overophedede redestrande ved Great Barrier Reef er over 99 procent af ungerne og 86 procent af de voksne skildpadder hunner, viser den nye forskning. På de koldere strande er kønsskævheden mindre. Her er andelen af hunner på mellem 65 og 69 procent.
Ved at uddø
- Det er stærkt foruroligende nyt. Denne ikoniske art er i forvejen truet på alle fronter: Masseblegning af koralrevene, hvor skildpadderne finder føde, massiv ulovlig jagt og indsamling af æg, forurening, hotelbyggeri på ynglestrandene, og fiskeri, hvor skildpadderne drukner i fiskernes trawl, siger generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden Bo Øksnebjerg.
- Her har vi endnu et trist eksempel på, hvorfor det er så vigtigt, at vi bremser klimaforandringerne. Men vi skal handle nu – ellers når den grønne havskildpadde at uddø. Med udgangspunkt i vores nye viden arbejder vi nu på lavpraktiske løsninger, som kan redde dyrene nu og her. En af mulighederne kan være at sætte skyggenet op på strandene, som kan sænke temperaturen i rederne, siger Bo Øksnebjerg.
Forskningsprojektet indgår som en del af WWF’s projekt Rivers to Reef to Turtles. I projektet undersøger WWF bl.a. også, hvordan forurening indvirker på de grønne havskildpadders helbred. WWF har derudover lokale skildpadde-patruljer mange steder i verden, som passer på rederne.