Klikaktivisme virker, når bare vi er mange nok

KOMMENTAR – Statsoverhoveder lytter, når der dukker en million underskrifter op. Avaaz.org og Sumofus.org får præsidenter og verdens toppolitikere til at lytte ved hjælp af klikaktivisme.

Avaaz-direktør Ricken Patel (tv) overrækker to millioner underskrifter for en aktiv klimaindsats til FN´s generalsekretær Ban Ki-moon (th) ved verdens hidtil største klimademonstration i New York 21. september 2014. Foto: Avaaz.

Hvis tilstrækkeligt mange bakker aktivt op om initiativer, der kan være med til at forbedre forholdene for dyr og mennesker, kan vi sammen skabe en positiv og grøn udvikling.

Det er baggrunden for de to internationale NGO-organisationer, SumOf Us og Avaaz.

Begge opererer via nettet og har flere millioner medlemmer over hele kloden, og begge kan de fortælle, at beslutningstagerne lytter, når bare tilpas mange mennesker råber højt nok.

For eksempel kan SumOfUs fortælle om det kæmpestore mineselskab Adani, der graver tæt på verdens største koralrev, Barrier Reef ved Queensland. Deres voldsomme kulmin-aktivitet truer nu dette fantastiske rev, og her er det lykkedes de næsten en million underskrivere at få kulmineselskabets bankforbindelse, Standard Chartered til at nægte at finansiere selskabets aktiviteter.

Massivt pres mod producent af palmeolie
Et andet eksempel handler om Astra Agro Lestari, der er  Indonesiens næststørste palmeolie producent. Som følge af det massive pres, som Sum Of Us underskriverne har leveret, har selskabet følt sig tvunget til at annoncere en ny politik for palmeolie, der vil beskytte truede arter, Sumatra-elefanter, regnskoven og det globale klima. Denne sejr blev opnået efter måneders arbejde, herunder målrettede aktiviteter imod virksomhedens mest kendte mærke.

Den største verdensomspændende internet-NGO er Avaaz, der har medlemmer fordelt over 193 lande og arbejder på 15 sprog. Avaaz har til formål at fremme aktivisme inden for områder som klimaforandringer, menneskerettigheder, korruption, fattigdom og konflikter. Det sker ved at opfordre til online underskrift indsamlinger via internettet.

Avaaz betyrder på persisk »stemme«, og det er organisationens  erklærede mission at give stemme til at »lukke kløften mellem den verden, vi har, og den verden, de fleste mennesker ønsker.«

Richen Patel er en gamechanger
Det er den 38-årige britisk/canadier Ricken Patel, der har startet Avaaz, og som i dag er organisationens ubestridte leder. Avaaz blev stiftet i 2007 og målet var dengang at samle fem millioner medlemmer i løbet af fem år.

Allerede efter halvandet år var målet nået, og i dag kan Avaaz mønstre over 42 millioner medlemmer og beskæftiger over 100 ansatte. Medarbejderne lønnes via crowdfunding, som indsamles ved at tilpas mange mennesker giver 10-20 kroner til driften.

Ricken Patel er af verdens største webbaserede avis, Huffington Post, udnævnt til at være verdens Ultimate Gamechanger in Politics og er af det anerkendte amerikanske tidsskrift Foreign Policy magazine udnævnt til at være bland de 100  førende tænkere i verden.

At være medlem af Avaaz er ikke som at være medlem af Greenpeace. Når man er med, er det fordi man abonnerer på nyhederne, når Avaaz-folkene tager et globalt tema op og skriver under på et andragende, som de så formidler videre. Online-protest – og ellers kendt som clickativism.

Det lykkes vis denne klikaktivisme for Avaaz at presse magthavere til at gøre ting, som andre  organisationer har arbejdet forgæves på i årevis.  Statsoverhoveder lytter, når der dukker en million underskrifter op.

Syrisk opposition
Avaaz nøjes ikke bare med underskrifter. For eksempel har Avaaz sørget for at den syriske opposition er blevet udrustet  med sattelit-modemer og kameratelefoner. Det var også Avaaz, der stod bag verdens hidtil mest omfattende klimademonstration i september 2014, hvor over 700.000 mennesker demonstrerede for, at politikerne på FN-klimamødet skulle tage klimaproblemet alvorligt.

Den 29. november står Avazz forud for klimatopmødet i Paris atter bag en verdensomspændende klimademonstration, der på forhånd tegner til at  bliver rekordstor. Her forventes langt over en million mennesker at deltage.

Knud Anker Iversen er daglig leder af Miljø- og EnergiCentret i Høje-Taastrup og skriver jævnligt på OrganicToday.dk.

Læs mere om de to organisationer

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: