Kina vil købe danske pølser og pålæg

MAD – Danske bønder skal producere pølser til kineserne. Ny aftale åbner for eksport af dansk varmebehandlet svinekød til Kina.

Kødforbruget vokser hastigt i Kina, hvor den voksende middelklasse har fået flere penge mellem hænderne. Her er det et supermarked i Lanzou i det centrale Kina. Foto: Ulla Skovsbøl

En voksende kinesisk middelklasse har fået råd til at spise mere kød. Og kinesiske forbrugere kan nu se frem til at få mere dansk svinekød i kølediskene.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og Kinas minister for import og eksport har netop underskrevet en aftale, der åbner for eksport af dansk varmebehandlet svinekød til Kina.

I dag eksporterer Danmark store mængder frossent svinekød og biprodukter til Kina, men efter mange års forarbejde bliver det nu også muligt også at eksportere varmebehandlet svinekød som pølser, pålæg og skinkekød til Kina.

- Det er en stor aftale, som vi i dag har underskrevet i Folkets Store Hal på Den Himmelske Freds Plads. Snart er gode danske spegepølser, røde pølser og skinkekød på vej til Kina, hvilket er vigtigt for både eksportindtægter og arbejdspladser i Danmark, siger en begejstret miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Ti års forarbejde
- Det har været en kæmpe opgave for ambassaden, de danske myndigheder og erhvervet at forhandle aftalen på plads. Det har taget over ti år, fordi kineserne vil have fødevaresikkerhed på højeste plan, og de går ned i de mindste detaljer for at sikre den. Det er et kæmpe skulderklap til danske virksomheder, at de lever op til de høje kinesiske krav, siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Historisk aftale
Landbrug & Fødevarer kalder handelsaftalen med Kina for »en historisk aftale«.

- Det er en historisk dag. Noget danske politikere og vi i Landbrug & Fødevarer har kæmpet for i årevis, er endelig blevet realiseret, siger Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

- Vi har brugt store ressourcer på at imødekomme kineserne, så de kan føle sig helt trygge ved at importere danske forarbejdede produkter med grisekød.

- Et forsigtigt estimat lyder, at vi kommer til at kunne eksportere for 250 millioner kroner årligt som følge af denne aftale. Men når vi ser på, hvor meget kineserne har fået øjnene op for danske fødevarer de seneste år, så kan der sagtens ligge et langt større potentiale og vente på sig, siger Karen Hækkerup.

Godt nyt for svineproducenterne
Aftalen kommer forhåbentlig til at kunne mærkes helt ude hos den enkelte svineproducent, når der skal sættes tryk på pølseproduktionen, siger hun.

- Kina har været et godt bekendtskab for os landmænd de seneste år. Og med denne aftale kommer vi til at stå endnu stærkere på det kinesiske marked. Jeg glæder mig både som svineproducent og repræsentant for slagterierne, siger Asger Krogsgaard, bestyrelsesformand for Danske Slagterier.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: