Kinesiske børn er fede som aldrig før. I takt med at kineserne er blevet rigere, er livremmen hos kinesere i alle aldre også blevet spændt ud. Men årsagen skal ikke blot findes i mere fed og usund mad. Det siger et forskerhold på Fudan Universitetet i Shanghai i en ny undersøgelse, skriver DR Nyheder.
Ifølge undersøgelsen er børn, der over en længere periode spiser kød fra dyr, der har været behandlet med antibiotika, mere tilbøjelige til at blive overvægtige.
- Hvis vi kan bevise en sammenhæng, så har vi endnu en idé til, hvordan vi kan undgå, at børn bliver overvægtige, og hvordan de skal behandles, siger Luo Feihong, forsker ved Fudan Universitetets Børnehospital til kinesisk stats-tv.
Fandt 21 forskellige typer antibiotika
Igennem tre år har forskerteamet fulgt 586 børn mellem otte og elleve år og analyseret deres urin for forekomst af antibiotika. Resultaterne er netop udgivet i tidsskriftet Environmental International.
I alt fandt forskerne 21 forskellige typer antibiotika, og 80 procent af børnene havde på daglig basis mindst ét antibiotika i kroppen.
De børn, der havde den højeste forekomst af antibiotika i systemet, havde op til tre gange så høj chance for at blive overvægtige som børn, der havde en lav forekomst.
Desuden viste drenge større risiko for overvægt end piger.
Halvdelen stammede fra kvæg
Ifølge forskernes resultater kom halvdelen af den sporede antibiotika fra køer.
Kinas kvæg-, svine- og kyllingefarme har længe været kendte for at bruge alt for store mængder antibiotika. Der er landmændenes ønske om at holde besætningen sygdomsfri, der får dem til at tilsætte antibiotika til dyrenes foder. Og de har let adgang til antibiotika, fordi myndighederne fører ikke kontrol med forbruget, skriver DR’s asienkorespondent.