Kenyas regering har besluttet at indføre et totalforbud mod al brug, produktion og import af plastikposer i hele landet. Forbuddet, som sker for at beskytte miljøet, træder i kraft den 28. august, og landets forretningsdrivende og plastfabrikker har nu officielt fået besked om at forberede sig på en hverdag uden plastikposer.
Det skriver Verdens Bedste Nyheder, som rapporterer om fremskridt og løsninger i udviklingslandene.
- Vi har også givet plastikpose-producenterne besked om, at de skal indberette deres varebeholdning, og vi samarbejder med skattemyndighederne, Kenyas standardiseringsorgan og lokale myndigheder for at føre forbuddet ud i livet, lød det for nylig fra Geoffrey Wahungu, som er generaldirektør for Kenyas nationale miljøagentur, da han talte til dialogmøde om forbuddet i Kenyas hovedstad Nairobi.
Ifølge de kenyanske myndigheder forbruger landet i omegnen af 24 millioner plastikposer om måneden, svarende til næsten en halv plastikpose per indbygger.
Ifølge Plastindustrien bruger hver person i Danmark i gennemsnit syv plastbæreposer om måneden.
Kenya har forsøgt to gange tidligere
Kenya har to gange tidligere forsøgt at forbyde plastikposer, skriver Verdens Bedste Nyheder.
Det østafrikanske land forsøgte første gang i 2007 og igen i 2011, men begge gange uden held. Kenyas regering understreger dog, at det nye tiltag er langt mere vidtrækkende og bygger på tidligere erfaringer ved at være bedre forberedt og indtænke alle relevante aktører i samfundet, herunder butiksdrivende, handelsforbund, plastfabrikanter, lokale myndigheder, skoler og ungdomsorganisationer.
Ifølge Kenyas regering er plastikposer ikke alene et problem for landets land- og havmiljø, men de forurener også landets byer, hvor poserne flyder i gaderne og samler snavs og ikke mindst regnvand, som skaber grobund for malariabærende myg.
Kenyas forbud følger i sporene på Rwanda, der i 2008 indførte et lignende totalforbud mod plastikposer.