Et nyt studie, som offentliggøres i The Lancet i dag, dokumenterer, at almindeligt anvendte kemikalier kan give børn hjerneskader. Derfor haster det med at få strammet EU’s kemikalielov, mener forskerne bag studiet.
En række industrielt fremstillede kemikalier, som findes i helt almindelige hverdagsprodukter, har medført en ”tavs” epidemi af neurologiske skader på børn. Det konkluderer to førende forskere på området i en artikel, der bliver offentliggjort i det neuro-videnskabelige tidskrift Lancet Neurology lørdag den 15. februar.
-Vi har kulegravet den nuværende viden og må konkludere, at vi ikke kontrollerer de giftige kemikalier godt nok, når det gælder om at beskytte vores børn – specielt hjernen, som under udviklingen er utroligt sårbar for giftstoffer, siger den ene af forskerne bag det nye studie, Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet.
Børns hjerner er sårbare
Siden 2006 er antallet af kemikalier, der beviseligt påvirker børns neurologiske udvikling fordoblet fra seks til 12. Blandt de mest skadelige er kviksølv og bly, men listen tæller også opløsningsmidler og kemikalier, som findes i vores tøj, møbler og madvarer.
På verdensplan lider et ud af seks børn af en udviklingsforstyrrelse i hjernen, og mindre alvorlige påvirkninger er meget mere almindelige. Alene forurening med kviksølv medfører nedsatte hjernefunktioner, som koster Danmark omkring 750 millioner kroner årligt på grund af dårligere uddannelse og mistet indkomst.
- Det er meget bekymrende, at størstedelen af de mange tusinde kemikalier, der bliver brugt i industrien, aldrig er blevet testet for deres skadelige virkning på fostre og børn, hvis hjerner er i sårbar udvikling, siger Philippe Grandjean.
- Deres hjerner bliver påvirket af langt mindre doser og i langt mere alvorlig grad end voksne menneskers, og vi bør ikke lade stå til, når det drejer sig om noget så vigtigt som næste generations hjernefunktioner, tilføjer han.
Mangelfuld lovgivning
Lone Mikkelsen, kemikaliemedarbejder i Det Økologiske Råd, deler Grandjeans bekymring.
-Det er meget bekymrende, at disse kemikalier påvirker hjernens udvikling så tydeligt, og det er beklageligvis langt fra de eneste sundhedsskadelige effekter, som er dokumenteret, siger hun.
- Andre undersøgelser peger på, at de samme stoffer også kan skade udviklingen af kønsorganer hos drengebørn, øge risikoen for bryst- og testikelkræft og give nedsat sædkvalitet hos mænd.
Det nye studium demonstrerer tydeligt, at den måde, vi regulerer kemikalier på i dag, ikke er tilstrækkelig til at beskytte imod sundhedsskadelige effekter, konstaterer Lone Mikkelsen
Den fælles europæiske kemikalielovgivning REACH pålægger industrien at sikre, at produktion og anvendelse af alle kemikalier er forsvarlig, før de må bruges. Loven sikrer imidlertid ikke, at kemikalierne bliver testet for hormonforstyrrende effekter eller for de skadelige virkning på fostre og børn, som det nye studie handler om.
Endnu et argument for at stramme op
Derfor mener Lone Mikkelsen, at dagens artikel i Lancet Neurology, er endnu et argument for at stramme op på REACH.
- Vores store bekymring er, at der på grund af mangelfuld lovgivning bliver introduceret alt for mange kemikalier på det europæiske marked, som ikke er ordentligt undersøgt for deres effekter på mennesker og miljø, siger Lone Mikkelsen fra Det Økologiske Råd.
- Vi bør i højere grad benytte os af det såkaldte forsigtighedsprincip og turde regulere kemikalier på baggrund af begrundet mistanke om sundhedsskadelige effekter. Hensynet til børns udvikling bør veje tungere end industriens omkostninger ved grundigere risikovurdering, slutter Det Økologiske Råds kemikaliemedarbejder, siger hun.