Kæmpestor globus i Aarhus sætter fokus på klimaet

ANMELDELSE – Climate Planet skal rundt til 24 byer i Europa og gøre os klogere på klimaet – inde i globussen vises en nyproduceret film om klodens klimahistorie.

Den er stor, Climate Planet, hvor filmen vises. Verdens største globus står frem til august i Aarhus, derefter sendes den rundt til 24 europæiske byer. Foto: Ib Salomon

- Det er første gang, jeg skriver et manuskript til en film, og det er vigtigt, at filmen indgyder håb.

Sådan sagde klima-eksperten og tv-meteorologen Jesper Theilgaard, da der 1. juni var premiere på en temmelig speciel film. Filmen vises nemlig på en jordklode med en diameter på fire meter – en jordklode, som nærmest svæver inde i en enorm globus, der med en diameter på 24 meter angiveligt er verdens største af slagsen.

Climate Planet, som den kæmpestore globus er døbt, befinder sig frem til 22. august på havnen i Aarhus. Her var det oprindeligt meningen, at den bare skulle være en lokal event i forbindelse med, at Aarhus i år er europæisk kulturhovedstad, men rygtet om klima-planeten har hurtigt spredt sig, og den er nu booket af 24 byer i hele Europa. Håbet er, at hele to millioner mennesker besøger Climate Planet og ser filmen.

I den danske version er det Jesper Theilgaaard selv, der speaker, men han fortalte ved premieren, at han har allieret sig med meteorolog-kolleger i hele Europa, så det bliver lokale meteorologer, der lægger stemme til, når klima-planeten drager på turné.

Film på både globe og sideskærme
Der er plads til 300 gæster ad gangen, og de kan se frem til en grundig beskrivelse af Jordens klimahistorie i løbet af den halve time, filmen varer. Filmen vises som nævnt på en svævende globe, men derudover kører der også film på fire sideskærme, så der alt i alt er tale om en totaloplevelse. Når der ikke kører film, vises der billeder fra vejrsatellitter på den svævende globe – billederne hentes direkte ned og viser dermed det aktuelle vejr på hele kloden.

I filmen forklarer Jesper Theilgaard, hvordan atmosfærens indhold af CO2 for alvor begyndte at stige, da vi i forbindelse med industrialiseringen begyndte at brænde masser af kul af. Inden da lå atmosfærens indhold af CO2 relativt konstant på 280 ppm, når der ikke var istider på Jorden, men nu har det passeret 400 ppm, hvor ppm betyder »parts pr. million« – der er med andre ord mere end 400 CO2-molekyler for hver million molekyler i luften nu, og indholdet stiger år for år.

At CO2 er en drivhusgas, der holder på Jordens varme, har videnskaben længe vidst, men det er først i løbet af de sidste 50 år vi er begyndt at forholde os til den viden. Også metan, lattergas og vanddamp er kraftige drivhusgasser, og også dem bliver der mere af i atmosfæren, ikke mindst stiger indholdet af vanddamp, fordi temperaturen nu stiger og det får mere vand til at fordampe fra havene.

Filmen skildrer også havenes enorme betydning for klimaet, dels fordi de optager halvdelen af den CO2, vi udleder, dels fordi havstrømmene flytter rundt på enorme mængder energi. I filmen siger Jesper Theilgaard, at det reelt kun er et spørgsmål om tid før Nordpolen vil være isfri om sommeren, ligesom han ikke vil udelukke, at Golfstrømmen kan blive så påvirket og svækket af klimaforandringerne, at vi paradoksalt nok kan få et langt koldere klima i vores del af Europa.

Håbet fylder for lidt
Filmen understreger, at vores udledninger af drivhusgasser må og skal begrænses og at Paris-aftalen nok er vigtig, men at den ikke er nok til at holde temperaturstigningerne under de to grader, politikerne satte sig som mål. Der er brug for globale løsninger, understreger Jesper Theilgaard flere gange – men som en skæbnesvanger ironi meddelte præsident Donald Trump præcis samme dag som verdenspremieren på filmen, at USA trækker sig ud af Paris-aftalen.

Filmen er teknisk flot, og den usædvanlige præsentation fungerer godt, men kun i slutningen vises der ganske korte klip med nogle af de løsninger, der giver håb – fx at hente vores energi fra vindmøller. De sider af klima-sagen burde have haft langt mere plads.

Rundt om den kæmpestore globus bliver der i øvrigt etableret en udstilling med ideer til, hvad vi hver især kan gøre for at skubbe klimaet i en bedre retning.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: