Det er forbrugerne i København, Aarhus og andre store byer, der køber mest økologi. Til gengæld er det jyderne, der leverer størstedelen af de økologiske fødevarer, der produceres i Danmark.
Nye tal viser, at jyderne har omlagt langt større landbrugsarealer end sjællandske og fynske landmænd.
Det økologiske areal voksede med 28.365 hektar fra 2016 til 2017 og udgør nu mere end 9 procent af det samlede danske landbrugsareal.
Men hvis man tager et kig på Danmarks-kortet, er der ikke mange grønne pletter på Sjælland, som angiver at økologien fylder mere end ti procent. Alle kommuner i Sydsjælland og på Sydhavsøerne er blodrøde.
Her er det kun få landmænd, der har skrottet marksprøjten, og økologien tegner sig i bedste fald for op mod 7 procent, men de fleste kommuner må nøjes med en økologi-andel på mindre end 4 procent.
Fyn og Langeland
Også på Fyn, Langeland og Bornholm er der langt mellem øko-bønderne, og den røde farve dominere. På Midtfyn har man dog sneget sig på en økologi-andel på mellem 7 og 10 procent, viser den gule farve.
Derimod er hele det sydjyske område ned mod grænsen til Tyskland mørkegrønt med en andel på over 13 procent. Det samme gælder flere andre vestjyske og midtjyske kommuner. Også i området omkring Hobro og Mariager har mange landbrug omlagt bedriften.
FAKTA: Økologisk areal og areal under omlægning, 2016