Jamie Oliver vil redde britisk bacon

MAD – Importeret svinekød fra blandt andet Danmark lever ikke op til britiske velfærdskrav. Tv-kokken Jamie Oliver opfordrer folk til at købe britisk.

Jamie Oliver har tidligere med held sat sig i spidsen for store kampagner, som har ændret briternes spise- og indkøbsvaner.. Foto: CC BY cookiespi

Den britiske stjernekok Jamie Oliver er gået i aktion for at redde britisk bacon.

For åbent tv har han fået Waitrose og andre britiske supermarkedskæder til at love, at de i den kommende tid vil promovere britisk produceret bacon og svinekød.

Det skete i løbet af et underholdende og debatskabende tv-program med et indbudt publikum, som i tv-studiet fik demonstreret, hvordan man kuperer hale på smågrise og tapper sæd fra en orne.

En mindre svinesti
Tv-studiet var i dagens anledning omdannet til en mindre svinesti med søer og smågrise, sobåse og andet staldudstyr, og det til tider gysende publikum fik bl.a. vist nærgående klip af en få uger gammel gris, der kastreres uden bedøvelse.

Almindelig rutine for stort set alle danske svineproducenter, men en chokerende oplevelse for mere sarte sjæle. Publikum blev heller ikke snydt for en sober, men ret blodig slagtning, og til alles jubel gav Jamie selv en hånd med, da en fagmand i studiet demonstrerede, hvordan man inseminerer en so.

Jamie saves our bacon
Programmet Jamie saves our bacon blev sendt torsdag i sidste uge på den britiske Channel Four, som er en reklamefinansieret public sevice-kanal.

Udsendelsen skyder gang i en national kampagne, som skal dæmme op for billigt industrielt svinekød fra bl.a. Danmark og Holland og få britiske forbrugere til i højere grad at vælge britisk.

I løbet af udsendelsen så man klip fra et par nydelige danske svinestalde, men ifølge Jamie Oliver havde tv-holdet ikke kunnet få adgang til at i stalde med mere intensive staldsystemer, da de var i Danmark.

Skrappere krav
De britiske svinebønder er hårdt trængte på pengepungen. Deres europæiske konkurrenter kan producere billigere, fordi de ikke skal leve op til helt så skrappe minimumskrav for dyrevelfærd og staldsystemer som briterne skal.

Først i 2013 er EU klar med nye regler, som strammer kravene i alle EU-landene.
Mere end halvdelen af det svinekød, briterne spiser, er importeret, og ifølge svineproducenter og dyreværnsorganisationer kommer tre fjerdedele af det fra dyr, som lever under staldforhold, som ikke er tilladt i Storbritannien.

Krav om mærkning
En løsning kunne være at mærke kødet, men det kræver nye regler. Hvis kødet er slagtet og forarbejdet i Storbritannien, er der nemlig intet til hinder for, at det kan mærkes som britisk.

Et overvældende flertal af forbrugerne ønsker tydelig mærkning, så det fremgår, hvordan dyrene er opvokset og hvilket land produktet kommer fra. Over halvdelen siger, de vil holder op med at købe importere kød.

Butikskæden Waitrose har som den første udfaset hele sortimentet af importeret svinekød og sælger nu kun britisk bacon og nakkekoteletter.

- Vi har altid været den førende kæde, når det gælder dyrevelfærd. Vi roser os af, at vi ved, hvor hver eneste af vores grise kommer fra. Det er der ikke mange andre, der kan påstå, siger butikskædens direktør Mark Price.

Fototekst: George Gittus er den af de svineproducenter, der leverer til den britiske butikskæde Waitrose, som helt er holdt op med at sælge svinekød fra Danmark og Holland.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: