Industrilobby vil bremse CO2-forbedring

Den europæiske industrilobby arbejder for at bremse effektiviseringen af EU’s lammede system for CO2-kvoter. Dansk Industri støtter lobbyarbejdet, mens store grønne medlemsvirksomheder som Danfoss, Vestas og Grundfos forholder sig tavse.

Danfoss er blandt verdens førende, når det gælder grøn klimavenlig teknologi. På billedet ses en medarbejder på Danfos-fabrikken i Nordbord.

Klimakommissær Connie Hedegaards forslag om at puste nyt liv i EU’s paralyserede CO2-kvotesystem udsættes nu for en modkampagne fra tunge europæiske industriinteresser i Business Europe.

Dansk Industri bakker op om kampagnen, selv om flere medlemsvirksomheder med grønne visioner er uenige, skriver dagbladet Information.

For mange kvoter i omløb

I øjeblikket er CO2-kvoteprisen historisk lav, fordi der er alt for mange kvoter i omløb. Det betyder, at systemet ikke leverer det incitament til CO2-reduktioner og grøn omstilling i industri- og energisektoren, som er selve ordningens formål.

Ifølge EU-Kommissionen vil overskuddet af kvoter vokse fra nu næsten en milliard kvoter til op mod to mia. kvoter næste år. Det svarer til en udledningstilladelse på ekstra to mia. ton CO2.

Til sammenligning svarede Danmarks udledning af drivhusgasser i 2011 til ca. 60 mio. ton CO2.

Kommissionen beder med sit forslag om grønt lys til at forsinke auktionering af 400-1.200 mio. nye kvoter fra perioden 2013-15 til f.eks. 2018-20. Det skulle genskabe et efterspørgselspres og en højere pris på CO2-kvoter og dermed et incitament til at reducere udledningerne og investere i klimavenlig energi og teknologi.

Troels Ranis, der er chef for energi- og klimapolitik i Dansk Industri, siger til Information, at den DI er på linie med Business Europe og afventer en nærmere analyse af det konkrete forslag. Han frygter, at “det kan medføre risiko for, at vi påfører dansk og europæisk erhvervsliv unødigt høje ekstraomkostninger i en krisetid, hvor virksomhederne har det svært”.

Dansk Energi lodret uenig

Danske energiselskabers erhvervs- og interesseorganisation, Dansk Energi, er lodret uenig med Dansk Industri og Business Europe.

- Vi støtter Kommissionens forslag og er ikke enige i kritikken. På grund af den meget lave CO2-pris ser vi, at kulforbruget nu vokser i Europa og dermed CO2-udledningerne. Til gengæld bliver mindre forurenende gaskraftværker lukket eller kører på lavt blus med dårlig økonomi. Det er ikke godt for klimaet, siger Ulrich Bang, EU-chef i Dansk Energi til Information.

Han siger, at Dansk Energi er på linje med regeringen, der ønsker at skærpe EU’s CO2-mål fra 20 til 30 pct. reduktion i 2020.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: