Den lille stat Sikkim, der ligger for foden af Himalaya i det nordøstlige Indien, proklamerer som den første delstat i verden, at alle landbrugsvarer fra år 2015 skal være økologiske.
I dag er et areal på 4607 hektar certificeret som økologisk. 42.000 hektar er under omlægning, og i 2015 skal det samlede dyrkningsareal på 60.000 hektar være certificeret, oplyser landbrugsbladet Food & Culture.
- Lancering af den økologiske mission er for os et stort skridt fremad mod at opnå en sund og økonomisk levevej på en bæredygtig måde, sagde Dr. P. Senthil Kumar, adm. direktør i producentforeningen The Sikkim Co-operative Milk, da han i denne uge besøgte Landbrug & Fødevarer.
- Vi har nu mulighed for at beskytte miljøet og forbedre vores rentabilitet på samme tid. Økologiske landbrugsmetoder har forbedret udbyttet og åbnet store muligheder for Sikkims landmænd på det internationale økologiske marked, lød det fra den indiske gæst.
Lavt forbrug i forvejen
Delstatens 62.000 landmandsfamilier, der i gennemsnit dyrker 1,9 hektar jord, dyrker blandt andet kardemomme, ingefær, appelsiner, te, kiwi og passionsfrugt.
I forvejen lå forbruget af kunstgødning på 12 kilo pr. hektar langt under end det nationale indiske gennemsnit på 90 kilo pr. hektar, fordi landmændene ikke har haft råd til kunstgødning og sprøjtemidler, skriver Food & Culture.