Der er langt fra Andesbjergene i Sydamerika til det noget fladere danske landskab. Men det forhindrer ikke landmændene herhjemme i at kaste sig over dyrkningen af afgrøden quinoa, som ellers primært bliver dyrket i det sydamerikanske højland. Tværtimod.
Nye tal fra Landbrugsstyrelsen viser, at markerne med den nye indianer-afgrøde stiger eksplosivt. Quinoa er en proteinrig afgrøde uden gluten, og frøene kan anvendes i salater, brød og vegetarbøffer.
Ifølge Knud Bjerre, der er specialkonsulent i Landbrugsstyrelsen, skyldes den stærkt øgede interesse for quinoa, at landbruget er omstillingsparat og markedsorienteret.
- Det her er et godt eksempel på, at danske landmænd er klar til at afprøve nye afgrøder, når der viser sig et marked for det. Højværdiafgrøder, som eksempelvis quinoa, kan være med til at give landmanden en større indtjening end traditionelle afgrøder som hvede, raps og byg. Det er derfor rigtig positivt, at der er villighed til at tage udfordringen med nye afgrøder som quinoa op, siger han.
LÆS OGSÅ: Plantekost kan sikre dit proteinbehov
Landmænd på Lolland-Falster går foran
I 2018 har de danske landmænd sået i alt 158 hektar quinoa. Dermed er der sket en mangedobling af quinoaarealet på ganske få år, siden Landbrugsstyrelsen for første gang registrerede quinoa som en selvstændig afgrøde i 2015.
Dengang blev der kun dyrket knap seks hektar i Danmark, men siden har udviklingen taget fart.
Det er især landmænd på Lolland-Falster, som dyrker quinoa. 19 af landets 30 kommercielt dyrkede quinoamarker ligger på de to øer.
En af de bedrifter, der har kastet sig over den sydamerikanske plante, er Krenkerup Gods på Lolland. Det er kun andet år, godset har forsøgt sig med quinoa på markerne, og derfor er det for tidligt at sige, om det bliver en kommerciel succes. Men uanset hvad, er det interessant at prøve nye afgrøder af, forklarer landbrugsleder Søren Jespersen.
- Vi håber, at vi på sigt kommer til at tjene penge på quinoaen, men vi gør det også, fordi det er spændende at være med til at drive en ny udvikling. Det tager noget tid at få en regulær produktion op at stå, men foreløbig ser det ud til at blive et fint quinoa-år, og planterne kan indtil videre godt klare tørken, siger han.
Så meget quiona har vi dyrket kommercielt i Danmark i de seneste år:
2015: 5,99 hektar
2016: 9,80 hektar
2017: 61,63 hektar
2018: 157,83 hektar
Kilde: Landbrugsstyrelsen