Ildsjæle vil reparere tøj og holde byttemarkeder

GENBRUG – Det blomstrer frem med initiativer, der vil forebygge affald og fremme genbrug. Miljøministeriets pulje til grønne ildsjæle er netop blevet uddelt, og blandt de over 200 ansøgere har der især været interesse for at gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen.

Hvis du gerne vil lave et byttemarked i dit område, kan du få tips og gode råd på https://byttemarked.wordpress.com/

Lokale reparationscafeer, hvor igangsættere over hele landet mødes om at reparere brugt tøj og elektronik i stedet for at købe nyt. Udvikling af bæredygtig mode blandt up-coming designere. Og byttemarkeder, hvor man kan bytte sig til fine ting gratis, der ellers var endt som storskrald.

Det er blot nogle af de projekter, der har fået støtte af Miljøministeriets pulje for grønne ildsjæle på 10 mio. kroner, der netop er blevet uddelt. I alt handler hele to ud af tre projekter, der i år har fået støtte, helt eller delvist om at forebygge affald. Det glæder miljøminister Kirsten Brosbøl.

- Jeg oplever, at grøn omstilling i høj grad er en folkesag, og det er en fornøjelse at se de mange initiativer, der blomstrer frem. Danskerne går op i, hvordan vi genbruger mere og undgår at producere så meget affald. Det er værd at støtte, for det er godt for både miljøet og vores økonomi, siger Kirsten Brosbøl.

Ildsjæle driver grøn omstilling
Puljen for grønne ildsjæle er oprettet af regeringen og Enhedslisten og blev første gang uddelt i sidste år, hvor der i alt var 237 ansøgere. I år er der færre penge i puljen, men den har alligevel trukket flere ansøgere.

- Der er kommet hele 246 ansøgninger i år, og der er flere gode projekter, end vi har penge til. Danmark myldrer med kreative mennesker, der bare venter på en chance for at hjælpe med den grønne omstilling, siger Enhedslistens miljøordfører Per Clausen.

Årets pulje er blevet fordelt til 36 ildsjæleprojekter over hele landet. Ligesom i år er der afsat 10 mio. kroner til ildsjælepuljen i 2015 og 2016.

FAKTA om puljen til grønne ildsjæle

  • Støtter lokalt forankrede projekter, der fremmer grøn omstilling og en bedre udnyttelse af ressourcerne samt styrker fællesskabet og skaber nye forbindelser på tværs af sociale, kulturelle og økonomiske skel.
  • Puljen kan søges af enkeltpersoner og sammenslutninger mv., men ikke af erhvervsvirksomheder.
  • Der kan søges om tilskud for mellem 40.000 kroner og 500.000 kroner.
  • Puljen for 2014 er netop uddelt, og 2015-puljen kan søges fra næste år.
  • 23 ud af de 36 projekter, der får støtte i år, handler helt eller delvist om at forebygge affald.
  • Puljen blev oprettet af regeringen og Enhedslisten som en del af finanslovsforhandlingerne 2012 og første gang uddelt i 2013.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: