Ida Auken høster ros for rod i skoven

Ida Auken får ros for at lade de væltede træer ligge og dermed skabe mere biodiversitet. Foto: Claus Bjørn Larsen

BIODIVERSITET – Miljøministeren får ros for at lade væltede træer blive liggende efter stormen i denne uge. På den måde åbner hun for større biodiversitet og flere levesteder for insekter og svampe. Det er sådan, vi gerne vil se vores miljøminister, siger museumsinspektør Morten D.D. Hansen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Det strømmer ind med anerkendelse og rosende ord til miljøminister Ida Auken.

Det sker efter, at miljøministeren forleden lod klart lod forstå, at hun ikke havde tænkt sig at rydde op den voldsomme storms hærgen tidligere på ugen.

Både naturelskere, biologer og andre udtrykker respekt og ligefrem begejstring for ministerens utraditionelle beslutning.

Morten D.D.: Lige til højrebenet
- Det er sådan, vi gerne vil se vores miljøminister. I offensiven i forhold til biodiversitet – og vel at mærke en offensiv, som er fagligt velbegrundet og ligger lige til højrebenet, mener Morten D.D. Hansen, der er museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Modig beslutning
- Modig beslutning, men helt rigtig. Det giver et beskedent grundlag for en bedre biodiversitet i fremtiden i takt med, at de væltede træer nedbrydes. Vi kipper med flaget for Ida Auken, lyder det fra Kjeld Hansen, der har skrevet en lang række kritiske bøger om natur, landbrug og miljø.

- Hun ska ha ros, men beslutningen er naturligvis også den billigste for en økonomisk presset Naturstyrelse. En styrelse, som med den anden hånd(sav) har fældet store områder de seneste to efterår her i Nordsjælland for at skaffe penge til netop pressede budgetter. Fældninger, der også er gået ud over biodiversiteten, skriver Thor Hjarsen på facebook.

Fra problemer til muligheder
- I Miljøministeriet forsøger vi at vende problemer til muligheder. Det gør vi også her efter stormen: Vi lader de fleste væltede løvtræer efter stormen blive liggende. Det er til glæde for insekter, svampe og biller, som kan bo i dem, pointererer Ida Auken.

Udover den omfattende rydning, der ændrede Danmark fra et skovland til et landbrugsland, er det driften i de skove, der er tilbage, der blokerer for mere biodiversitet.

Døende træer eller dødt træ får nemlig ikke lov til at blive liggende ret lang tid, før det bliver fjernet. Dermed fjerne man også levesteder for insekter og svampe.

Mens der i en vild urskov kan være langt over 100 kubikmeter dødt ved per hektar, rummer mange danske løvskove i dag kun 5 til 10 kubikmeter per hektar, oplyser Morten D.D. Hansen.

Derfor synes naturelskerne, det er en god idé, når Ida Auken og hendes stab af skovfolk sjusker lidt med oprydningen efter stormen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: