Ida Auken: Ftalatforbud er nødvendigt

FARLIG KEMI – Miljøminister Ida Auken går i rette med de eksperter, som stiller spørgsmålstegn ved det danske ftalatforbud. Så længe EU ikke gør noget, vil forbuddet beskytte danskerne mod farlige ftalater.

Ida Auken: - Jeg er optaget af, at vi beskytter borgerne mod hormonforstyrrende stoffer, når vi kan.

To eksperter beskyldte i går miljøminister Ida Aukens ftalatforbud for at være et politisk stunt. Ét af argumenterne lød, at det danske forbud ikke vil få reel betydning, fordi EU i foråret 2013 tager stilling til, om der er grundlag for at indføre et forbud på EU-niveau. Den kritik afviser miljøminister Ida Auken.

- Det er slet ikke sikkert, at der nogensinde kommer et fælles forbud i EU mod ftalater. Og hvis der gør, kan det tage flere år. Derfor er det danske forbud mod de fire ftalater et både alvorligt og nødvendigt tiltag. Jeg er optaget af, at vi beskytter borgerne mod hormonforstyrrende stoffer, når vi kan, siger miljøminister Ida Auken.

Særregler ikke noget særsyn

Det er hverken første eller sidste gang, at Danmark eller andre lande i EU gennemfører nationale særregler. Danmark indførte eksempelvis regler om industrielle drivhusgasser, lang tid før EU kom på banen. Og selv da EU senere vedtog fælles regler, fik Danmark grønt lys til at opretholde strengere regler end i resten af Europa.

- Skeptikerne får det til at lyde som om, at vi i Danmark er tvunget til at vente, indtil EU måske laver fælles regler. Men det er noget vrøvl. Vi har videnskaben bag os og har naturligvis det juridiske grundlag på plads, siger miljøminister Ida Auken.

Bevidst strategi at Danmark går i spidsen

- At Danmark går forrest er en bevidst strategi, som blev skudt i gang af et bredt flertal i Folketinget tilbage i 2009. Danmark går efter et EU-forbud, og indtil det sker, så indfører vi et nationalt forbud for at beskytte de danske forbrugere, understreger miljøministeren.

Ftalaterne er en gruppe af kemiske stoffer, der primært bruges til at blødgøre PVC. De fire ftalater anvendes i EU, men i langt højere grad i Asien, hvorfra der eksporteres mange typer af varer til Danmark, eksempelvis vinylgulve og plastiksandaler. Der findes dog en lang række alternativer til de fire farlige ftalater. Alternativerne bliver allerede brugt i de produkter, hvor der i forvejen er et forbud mod visse ftalater – eksempelvis i legetøj

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: