I de industrielle svinestalde halekuperes over 30 millioner svin hvert år, hvilket svarer til, at der hvert sekund er en gris, som mister sin hale. Begrundelsen for halekuperingen i den industrielle svineproduktion er, at produktionsomkostningerne skal holdes nede, og at grisene ellers vil bide i hinandens haler.
En ny undersøgelse foretaget af Epinion for Dyrenes Beskyttelse viser dog, at to ud af tre danskere (67 procent) synes, at forholdene skal ændres, så grisene ikke bider hinanden i halerne, også selv om svinekød vil stige i pris.
- Jeg tror reelt, vi er ved en skillevej, hvor rigtig mange hellere vil have dyrevelfærd i deres indkøbskurv end grise, der er blevet presset og skåret til for at passe ind i en industriproduktion, der ikke tager hensyn til deres behov, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
LÆS OGSÅ: Tre ud af fire: Danske grise har det for dårligt
Ny undersøgelse: Grise kan beholde deres haler
Når det kommer til argumentet om, at grisene får klippet halen af for deres egen skyld, så de andre grise ikke bider i den, så er den begrundelse heller ikke reel, mener Britta Riis.
- Halebid mellem grise sker, fordi dyrene er stressede og lever under pressede og unaturlige forhold. Halebid skal ikke bekæmpes ved at klippe halerne af grisene, det skal bekæmpes ved at indrette forholdene i svinestalden, så de tager hensyn til grisens behov, siger hun.
0,65 kvadratmeter pr. dyr
I dag har industrielle grise på 100 kg kun krav på 0,65 kvadratmeter pr. dyr, og de har ingen krav på halm – kun rode- og beskæftigelsesmateriale, der ofte består af et par træklodser eller trælister, som en flok grise skal deles om.
Det har længe været kendt, at især halm er godt mod halebid, og at pladsen også spiller ind. En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at halebid kan forebygges i lige så høj grad som ved halekupering blot ved at give grisen 1,2 kvadratmeter plads og 150 gram halm om dagen.
Selv om det vil betyde stigende produktionsomkostninger, så viser Dyrenes Beskyttelses undersøgelse, at forbrugerne prioriterer grise med haler over lave priser. Ifølge den samme undersøgelse vil halvdelen af forbrugerne endda gå så langt som, at svinekød fra halekuperede grise helt skal fjernes fra kølediskene.
Kilde: Dyrenes Beskyttelse
De fleste forbinder et godt griseliv med, at dyrene kan komme udenfor, og at de kan udfolde deres naturlige adfærd. Det kan de ikke i den danske svineindustri, hvor der er store problemer med dyrevelfærden, blandt andet:
Kilde: Dyrenes Beskyttelse