Hvert enkelt EU-land skal kunne afvise GMO

GMO – Et flertal i EU-Parlamentets miljøudvalg går ind for, at hvert enkelt EU-land skal have ret til at afvise gensplejsede afgrøder, selv om de er godkendt i andre lande.

Kampen om GMO er trækker modsætningerne op mellem tilhængerne af det industrielle storlandbrug og miljø- og forbrugergrupper i både USA, Europa og resten af verden.

EU-Parlamentets miljøudvalg vedtog ved en afstemning tirsdag at sikre de enkelte EU-landes ret til at afvise gensplejsede afgrøder, selv om de er formelt godkendt i andre lande. Afstemningen er kun vejledende og skal nu videre i EU-systemet, hvor EU-Kommissionen til slut skal godkende den.

- Hvis vi kan fastholde det her, er der en fair chance for, at vi får noget, der ser rimeligt ud. Selv om vi stadig ikke har løst problemet med gmo’er, der blæser ind over grænserne, siger SF’s Margrete Auken, som sidder i parlamentets miljøudvalg ifølge Ritzau.

- Retten til at europæiske stater lovligt kan forbyde genetisk modificerede afgrøder tog et stort skridt fremad i går, da Parlamentet stemte for at lovgivningen skal være uden indblanding fra store selskaber med særinteresser, siger Nanna Clifforth fra miljøgruppen NOAH.

- Parlamentarikerne står sammen med størstedelen af Europas borgere, der er bekymrede for GM-afgrøder, og de stemte for en bedre EU-lovgivning, som beskytter miljøet og fremmer bæredygtigt landbrug, siger hun.

Greenpeace: Markant forbedring
Også Jan Søndergaard, politisk rådgiver i Greenpeace, glæder sig over resultatet af afstemningen i miljøudvalget.

- Det er glædeligt, at Europa-Parlamentets miljøudvalg i dag forbedrer forslaget, så det sikrer muligheden for et GMO-frit landbrug i EU. Miljøudvalget har markant forbedret den tekst, der blev vedtaget af Rådet i juni, siger han.

Med stramningerne bliver det sværere for industrien at få underkendt et nationalt gmo-forbud ved domstolene, mener han.

Miljøudvalget giver således EU-landene en juridisk holdbar ret til af miljømæssige grunde at forbyde dyrkning af GMO’er på deres område. Denne forbedring vil gøre det sværere for biotekindustrien at trække medlemslandene i retten.

Landbruget kan lave et sporskifte
- Også danske landmænd bør glæde sig over dagens afstemning, mener Greenpeace.

- Muligheden for nationalt at bestemme om man vil forbyde GMO-dyrkning åbner døren for, at dansk landbrug kan lave et sporskift, hvor vi siger farvel til GMO og sprøjtegift og ja til højere kvalitet. Jeg opfordrer til, at dansk landbrug griber denne chance og fokuserer mere målrettet på kvalitetsfødevarer frem for masseproduktion, som er til skade for miljøet og altid sælges til markedets laveste pris, siger Jan Søndergård.

Det var den tidligere formand for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso, som i 2010 foreslog, at EU-landene selv skal kunne bestemme, om de vil acceptere gmo-afgrøder, der er godkendt i de øvrige lande.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: