Hver femte minkfarm har MRSA

MRSA – Foder til mink, som blandt andet indeholder slagteriaffald fra danske svin, kan være årsagen til, at den resistente bakterie MRSA CC398 breder sig hastigt på de danske minkfarme.

Mink lever blandt andet af slagteriaffald, som formentlig er smittekilden, vurderer Fødevarestyrelsen. Foto: Kopenhagen Fur

Hvem femte minkfarm er nu inficeret med MRSA. Det afslører resultater fra Fødevarestyrelsens første systematiske undersøgelse af forekomsten af MRSA blandt mink, skriver DR Nyheder.

Danmark er verdens største producenter af mink, og cirka 1.400 minkavlere producerer årligt over 17 millioner mink, der bliver til minepelse eller andre andre produkter.

Minkavl har i en årrække været en god forretning, men for nylig er priserne styrtdykket, og minkavlerne, som tidligere har tjent styrtende med penge, må nu se resultatet forvandle sig til røde tal på bundlinjen.

MRSA er for alvor kommet i mediernes søgelys, og en højesteretsdom satte for nylig en endegyldig stopper for landbrugstoppen og fødevaremyndighedernes forsøg på at holde identiteten af de inficerede svinelandbrug skjult for offentligheden.

Sidste år fik 1.300 danskere konstateret MRSA CC398, som siden 2012 har kostet syv personer livet.

Industrialiseret husdyrproduktion
Smittespredningen foregår nu hurtigere end nogensinde før, fordi størstedelen af den danske svineproduktion er koncentreret på nogle få tusinde gigantiske svinefarme.

Smitten spreder sig fra den industrielle svineproduktion til minkfarmene, hvor der også holdes tusinder af dyr tæt sammen, siger Birgitte Damm.

- Disse enorme husdyrproduktioner er opformeringssteder for bakterier, der er farlige for mennesker, påpeger chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse, Birgitte Damm, der ser med stor alvor på udbredelsen af MRSA blandt danske mink.

- Nu ser vi, at smitten spreder sig fra den industrielle svineproduktion til minkfarmene, hvor der også holdes tusinder af dyr tæt sammen. Og hvor brugen af antibiotika ligesom i svineproduktionen fremmer, at bakterierne vinder indpas, siger Birgitte Damm til DR Nyheder.

- Vi ved, at størstedelen af svinene er smittet med MRSA. Derfor er vores bedste bud også, at minkene netop har fået smitten igennem foderet. Det er dog noget, vi er nødt til at undersøge nærmere for at fastslå, siger Stig Mellergaard, souschef for dyresundhed i Fødevarestyrelsen.

Adskillige lande har allerede forbudt industriel minkavl, og i Danmark går både Dyrenes Beskyttelse og Anima ind for et forbud.

Fakta: Sådan bliver de fodret

Råvarerne i foderet er fortrinsvis baseret på:

  • Fisk.
  • Slagteafskær.
  • Planteproteiner.
  • De råvarer, der anvendes til pelsdyrfoder, er ofte biprodukter fra virksomheder, der fremstiller fødevarer til mennesker.

Kilde: Fakta om minkavl, Danske Minkavlere

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: