På Restaurant Canton, der ligger på Vesterbrogade i København, har røgen knapt nok lagt sig efter det fornemme besøg. Personalet har haft forrygende travlt de sidste dage.
I morges – eller rettere i nat – startede kokkene allerede klokken tre for at have morgenmaden klar til i alt 160 personer. Maden blev leveret til Radisson Blu Scandinavia Hotel på Amager, hvor Hu Jintao ifølge DRs oplysninger boede i hotellets største suite på 206 kvadratmeter.
Og hvad spiser nogle af Kinas mægtigste mænd så til morgenmad? Ret beskedent og traditionelt kinesisk: Risgrød og baozi (dampede hvedeboller med kød og grøntsager indeni). Dertil lidt hakket agurk og kogt majs.
Om aftenen blev niveauet skruet noget op. Her blev der bl.a. serveret hummer. Fredag aften var Hu Jintao og andre af de topkinesiske gæster til gallamiddag hos dronningen, og da han her til eftermiddag har forladt Danmark, var der ikke brug for flere hummere.
Sikkerhedsopbuddet omkring præsidenten har været meget stort under besøget, også når det gælder maden. Ifølge nogle oplysninger medbragte Hu Jintao selv to mundskænke, der skulle sikre, at præsidenten ikke blev forgiftet.
Af samme grund har Restaurant Canton heller ikke skiltet med, at det var her maden blev lavet. Frygten har bl.a. været, at det kunne påkalde opmærksomhed fra eksempelvis Falungong-tilhængere, tibetanske aktivister eller andre modstandere af det kinesiske styre.
Nu hvor Hu Jintao er fløjet videre, kan sindene igen falde lidt til ro, og Restaurant Cantons personale forhåbentligt slappe af.
Vi måtte dog lige prøvesmage restaurantens dimsum – små retter til en pris af 38 kr. Især Cantons spareribs er lækre, mens jeg har fået bedre xiaolongbao – én af mine yndlingsretter fra Shanghai. Men Restaurant Canton laver selvfølgelig kantonesisk mad. Ellers glimrende.
Det rækker til fire kokkeHu‘er.