Der skal være mere økologisk mad i de offentlige køkkener, men selv om der er afsat penge til området, bliver de langt fra brugt optimalt, lyder kritikken fra flere sygehuse.
Hospitalerne er nemlig bundet af store indkøbsaftaler, der gør, at pengene i flere tilfælde går til at købe udenlandske økologiske varer i stedet for at fremme dansk økologi.
Det giver både en dårligere kvalitet, dyrere varer og er stik mod regeringens målsætning om at fremme dansk økologi, mener cheføkonoma Bente Sloth fra Aarhus Universitetshospital.
- Det giver overhovedet ingen mening, siger hun til DR Nyheder.
En samlet indkøbsaftale i tre regioner
Når sygehusene i Region Midtjylland, Syddanmark og Nordjylland skal handle økologiske varer, skal det nemlig gøres i form af én samlet indkøbsaftale de tre regioner imellem.
Ifølge Bente Sloth fra Aarhus Universitetshospital giver det så store ordrer, at de danske økologer ikke altid kan være med, og at varerne derfor flere gange kommer fra udlandet.
Mere mening at handle lokalt
Også på Regionshospitalet i Randers ærgrer man sig over at været bundet af den fælles indkøbsaftale.
- For mig vil det give meget mere mening at handle lokalt og få lokale råvarer ind ad døren, og jeg tror også, at det vil være billigere, siger cheføkonoma Mona Carøe til DR Nyheder.
I både Randers og Aarhus ønsker man frie hænder til de økologiske indkøb, så de både kan blive billigere og bedre.