Økologien er en konstruktiv kritik af den industrielle fødevareproduktion, som vandt frem i den sidste del af forrige århundrede, mener Hanegals stifter og administrerende direktør, Ulrich Kern-Hansen.
- Det gælder for Hanegal og andre økologiske pionervirksomheder, at vi er gået ind i landbrugs- og fødevareproduktionen ud fra den holdning, at det må kunne gøres bedre end det den industrielles fødevareindustri kunne præstere tilbage i 60erne, 70erne og 80erne, hvor det hele løb løbsk og forbruget af kemi, tilsætnings- og farvestoffer i maden accellererede og nåede helt uacceptable højder, siger han.
Mindre kød
- Her er økologien en reel konstruktiv kritik. Konstruktiv på den måde, at vi i praksis viser, at der er en anden måde at gøre tingene på, siger Kern-Hansen.
- Skal vi have en bæredygtig fødevareproduktion i harmonisk balance vil der ofte indgå en vis animalsk produktion, men den skal dog være langt mindre end i det konventionelle landbrug, mener Ulrich Kern-Hansen.
I dag er det de globale klimaforandringer, der står øverst på dagsordenen. Husdyrproduktion tegner sig for en femtedel af udledningen af drivhusgasser på globalt plan, og det bringer nye aspekter ind i forhold til den animalske produktion.
- Det skubber i retning af fjerkræ og fisk og væk fra okse- og svinekød og helt overordnet skal vi spise mindre kød i fremtiden, lyder det fra Ulrich Kern-Hansen.
Er det ikke et usædvanligt budskab at høre fra en dansk økologisk kødproducent?
- Jo, det er rigtigt. Men ikke desto mindre er det vores holdning. Det er i hvert fald seks år siden, vi for første gang lavede en tekst på en pizza-æske, hvor der stod: »Spis mindre kød«. Kød er luksus og skal opleves som luksus i en verden hvor enorme mængder mad går til spilde og millioner af mennesker sulter, pointerer Ulrich Kern-Hansen.
Dette er den anden artikel i en mini-serie om den økologiske kødvirksomhed Hanegal. Læs også: