EU-Parlamentet stemte onsdag ja til et revideret forslag om at trække 900 millioner CO2-kvoter ud af markedet. Det skal øge prisen på at forurene med CO2 og gøre det mere attraktivt for virksomhederne at omstille til grøn energi, som ikke belaster klimaet.
I foråret afviste et flertal i parlamentet Hedegaards forslag, og straks efter styrtdykkede prisen på CO2-kvoter til det halve. Siden er de steget en smule og koster nu godt fire euro
Den nye redningsplan blev vedtaget med 344 stemmer for og 311 stemmer imod.
EU-Kommissionen har nu fået mulighed for at trække maksimalt 900 millioner kvoter ud af markedet, hvis det ikke medfører risiko for, at virksomheder flytter ud af EU. Det må kun ske én gang frem mod 2020.
S: En katastrofe er afværget
Socialdemokraten Britta Thomsen erkender, at det i forhold til det oprindelige er et udvandet forslag, EU har stemt ja til. Men det er bedre end ingenting, siger hun.
- Tilbagetrækning af kvoter er ikke nogen mirakelkur, men med dagens afstemning har vi forhindret et totalt kollaps af én af hjørnestenene i EU’s klima- og energipolitik, siger Britta Thomsen.
- Det store spørgsmål er jo, om EU på trods af den økonomiske krise stadig tør satse på den grønne omstilling. Dagens resultat er et lille men klart ja til det spørgsmål, mener Britta Thomsen.
Kunstigt åndedræt
Parlamentets ja til backloading er et første skridt, som kan give kvotesystemet kunstigt åndedræt. Nu skal det følges op af strammere klimamål i EU, mener Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.
- Hvis ikke målet skærpes og denne fjernelse af kvoter bliver permanent, står vi i samme situation igen om fem år, når den midlertidige tilbageholdelse udløber, frygter Christian Ege.