Grønne storbyer skaber grøn vækst

KLIMA – Valget af Trump vil ikke kunne bremse den grønne omstilling af verdens millionbyer. De lokale bystyrer ser investeringer i rene og sunde byer som vejen til ny vækst og mindre social ulighed. Det fremgår af ny rapport fra Mandag Morgen udarbejdet i samarbejde med den globale borgmesterorganisation C40.

Borgmestrene i de store amerikanske byer ønsker at skabe renere byer. Det kan magtskiftet i Washington ikke ændre på. Grafik: Cities100

Når præsident Donald Trump i de kommende år sender hundredvis af milliarder ud i jobskabende infrastrukturprojekter, vil en stor del af de penge blive investeret klimavenligt, grønt og innovativt, skriver Mandag Morgen.

Sådan bliver det, fordi New York Citys borgmester, Bill de Blasio, hans kollega i Los Angeles, Eric Garcetti, og andre borgmestre i de amerikanske millionbyer er stærkt optaget af den grønne omstilling.

Borgerne ønsker renere byer
De politiske ledere i de amerikanske storbyer er overbeviste om, at en satsning på rene teknologier og klimavenlig infrastruktur er den bedste vej til både økonomisk vækst og social og miljømæssig bæredygtighed.

- Borgmestrene i de store amerikanske byer ønsker at skabe renere byer, fordi det er, hvad borgerne ønsker. Eksempelvis er bystyret i Atlanta, Georgia i færd med at implementere en stor plan, der både skal reducere biltrafikken gennem ny offentlig transport og etablere nye grønne transportkorridorer med tusinder af nye træer, siger Monica Keaney, amerikaner og redaktør af rapporten Cities100 om grøn omstilling i verdens storbyer, der netop er udkommet.

- Vi ser lignende projekter i mange andre byer. Det er en dyb trend, som magtskiftet i Washington ikke vil ændre på, siger hun.

100 projekter i 61 storbyer
Rapporten indeholder beskrivelser af 100 grønne omstillingsprojekter i 61 storbyer verden over, og den dokumenterer, at byernes grønne omstilling anno 2016 er en dagsorden, der har høj prioritet uanset borgmesterens partifarve og landets styreform.

’Cities100’ er udarbejdet af Sustainia, Mandag Morgens afdeling for bæredygtig forretningsudvikling, i samarbejde med organisationen C40, der har flere end 85 millionbyer med samlet set over 650 millioner indbyggere som medlemmer, og Realdania, der har været med til at grundlægge både Sustainia og C40.

De 100 projekter i Cities100 dækker ti sektorer fra energi over affaldshåndtering og transport til klimahandlingsplaner, energirenovering og nye finansieringsformer til fremme af grøn vækst og jobskabelse, skriver Mandag Morgen.

Morten Nielsen, direktør i Sustainia, konstaterer, at det er helt naturligt, at verdens borgmestre investerer i ren energi og transport og grøn byudvikling.

- De byer, der vælger at satse på den grønne byudvikling, kommer ind i en positiv spiral, hvor investeringerne skaber vækst, udvikling, renere miljø, og dermed bliver endnu mere attraktive for borgere, investorer og virksomheder, siger Morten Nielsen.

Tænk globalt, handl lokalt
Anne Hidalgo er borgmester i Paris, og hun bliver ny formand for C40 ved organisationens topmøde i Mexico City i slutningen af denne måned.

- Det er måske ikke borgmestrene, der har opfundet udtrykket »tænk globalt, handl lokalt«, men det er uden tvivl dem, som i videst omfang praktiserer det, skriver hun i Cities100.

Ifølge Mandag Morgen understreger hun desuden, at verdens byer spiller en hovedrolle, hvis man skal gøre sig forhåbninger om at realisere ambitionerne i den globale klimaaftale, der blev indgået i den franske hovedstad i december sidste år.

- Byernes boomende befolkningstal vil udgøre store udfordringer, men de vil også udgøre myriader af muligheder for at kunne vokse på en bæredygtig måde, lyder det fra Paris’ socialistiske borgmester, som selv netop har fået flertal i Paris’ byråd til at fjerne biltrafikken fra 3,3 kilometer vejstrækning ved floden Seinen, der flyder midt igennem byen.

Download rapporten

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: