Klimaforandringerne og den smeltende havis gør livet usikkert for grønlænderne. Glubske isbjørne trænger ind i de grønlandske byer for at søge efter føde, og WWF melder om rekordmange konflikter mellem de sultne rovdyr og mennesker.
Situationen er særlig kritisk i den østgrønlandske by Ittoqqortoormiit, hvor WWF Verdensnaturfonden derfor har startet en patrulje, der skal sikre at byen er isbjørnefri. WWF’s optælling fra patruljens første sæson viser, at byen fik langt flere isbjørnebesøg end nogensinde før.
Dobbelt så mange konflikter som i 2012
- På bare tre måneder har patruljens folk stået ansigt til ansigt med de nærgående rovdyr flere end 20 gange. Det er dobbelt så mange isbjørne-konflikter som hele Grønland oplevede i 2012, oplyser Kaare Winther Hansen, projektkoordinator og biolog hos WWF Verdensnaturfonden i Grønland.
De ubudne gæster er blevet flere og flere i takt med at klimaforandringerne har fået den arktiske havis til at skrumpe. Det tvinger isbjørnene på land i længere tid, og i deres søgen efter mad går de ind i byerne i Grønland.
De sultne bjørne har skabt stor utryghed blandt borgerne i den lille by med under 400 indbyggere, som frygter at møde det livsfarlige dyr på vej til skole eller arbejde. Isbjørnepatruljen, som drives sammen med lokalsamfundet, afpatruljerer derfor dagligt byen i de mest kritiske måneder og jager bjørne væk for at undgå at skyde dem.
Samtidig med at temperaturerne stiger og havisen svinder, er antallet af isbjørne skudt i selvforsvar nemlig også vokset. 2014 blev rekord-år med mindst 12 nedlagte bjørne i Grønland. Isbjørnepatruljen forsøger at nedbringe dette antal. I Ittoqqortoormiit følte patruljen sig nødsaget til at skyde bjørnen i tre ud af de flere end 20 isbjørnekonflikter.
Flere isbjørne
Men WWF regner med en ny rekord i den kommende sommer:
- Vi har haft en vinter med ekstremt lidt havis og tidligt isopbrud, og vi forventer derfor endnu flere isbjørne i byen i denne sæson. Så lige nu har vi travlt med at forberede og udstyre patruljen. Det er jo langt fra et ufarligt job, fortæller Kaare Winther Hansen.
Patruljen vil i år blandt andet bruge gummikugler, signallys og et ATV-køretøj til at skræmme bjørnene væk fra byen.
- Vi kan se, at isbjørnepatruljen både gavner lokalbefolkningen og isbjørne-bestanden, og nøjagtig de samme erfaringer har vi fra andre dele af Arktis, hvor WWF støtter lignende patruljer. Lige nu overvejer vi at udbrede konceptet til flere byer i Grønland, hvor vi desværre ved, at samme problem er i vækst. Det er noget, vi vil gå i dialog med lokalsamfund og myndigheder om, siger Kaare Winther Hansen videre.
Men isbjørnepatruljen er desværre kun symptombehandling, påpeger generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden Gitte Seeberg.
- Problemets kerne er klimaforandringerne, som vi bør gøre vores absolut ypperste for at bremse. Når den danske regering fra dag ét har droslet ned på klimaambitionerne og fortsat gør det, er det svært at tro på, at den tager problemet rigtig alvorligt. Desværre mærkes klimaforandringernes konsekvenser langt tydeligere i den nordlige del af Rigsfællesskabet end på Christiansborg.