Grøn omstilling på Christiania

ENERGI – Christiania skal være et grønt eksperimentarium. Et stort byfornyelsesprojekt skal gøre varmeforsyningen på Christiania CO2-neutral.

Christania opstod som en alternativ fristad i 1971, da en gruppe unge besatte statens gamle kasernebygninger, der ikke længere blev brugt, og selv byggede huse rundt om på Københavns Vold. Foto: Line Bjarnhof

Fristaden Christiania skal være et grønt eksperimentarium med solceller, vedvarende energi og grøn teknologi. I de kommende fem år får bydelen et kæmpe løft med 30 millioner kroner til byfornyelse, skriver DR Viden.

I 1971 opstod bydelen Christiania på Christianshavn som et alternativt samfund i København hvor beboerne flyttede ulovligt ind i statens gamle kasernebygninger og selv byggede huse rundt om på Københavns Vold.

- Christiania var foregangssted i 1970’erne, og nu skal vi igen være foregangssted i forhold til tiltag om bæredygtighed og bakke op om, at København skal være CO2-neutral i 2025, siger advokat for Fonden Fristaden Christiania Knud Foldschack til DR Viden.

Ifølge ham er det utrolig vigtigt, at Christiania går med til at være et spændende lovligt eksperimentarium i samspil med kommunen.

- Tidligere har man haft en tendens til at sige, at vi er os selv. Det er derfor, at det er kapitel 2 i Christianias historie. Og det er nok den bedste julegave, jeg nogensinde har fået, siger Knud Foldschack.

Sundhedsskadelige varmekilder
Pengene skal blandt andet bruges til at udfase forurenende og sundhedsskadelige opvarmningskilder i mange af Christianias 325 huse. 220 huse er selvbyggerhuse med oliefyr, brænde- og koksovne, der udleder miljø- og sundhedsskadelige partikler og giver dårligt indeklima.

Aftalen fokuserer på fire temaer: klima og energirenovering, bygningsfornyelse, områderne mellem husene og forbedrede sociale forhold og flere arbejdspladser.

Seks af de 30 millioner går til klimatiltagene, hvor man er klar til at satse på nytænkning. Alle projekterne skal, så vidt det er muligt, give ny viden på området og fungere som demonstrationsprojekter for ny teknologi.

Indgangen til Christiania. Foto: News Øresund - Peter Mulvany

Renovering begynder i Fredens Ark
Hulda Mader, christianit og næstformand i Fonden Fristaden Christiania, forklarer, at Christiania har sagt forbeholdent ja til byfornyelsesplanen.

Så man begynder med renoveringen af bygningen Fredens Ark. Dernæst går man videre med klimatingene, siger hun.

- Vi er rigtig glade for, at vi gennem byfornyelsesprojektet kan tilbyde folk, der bor steder, hvor der ikke er centralt fyr, at de kan skifte fra fossile brændsler til miljøvenlige varmekilder.

- Folk vil rigtig gerne gøre det, men de har ikke haft råd til det. Nu kommer der en håndsrækning til at få dem med på den grønne bølge, siger hun til DR Viden.

Målet er, at mindst 50 procent af de eksisterende brændeovne og fossilbaserede opvarmningskilder udskiftes. I stedet skal selvbyggerhusene over på mindre træpillefyr, varmepumper, fjernvarme, solceller eller anden miljøvenlig energikilde.

Christiania har allerede en omfattende affaldssortering, der fungerer rigtig godt.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: