Det nye EU-site, www.eumiljo.dk, skal ruste de danske vælgere til at forstå miljøreguleringen i EU og stille spørgsmål til kandidaterne ved det kommende valg til EU-parlamentet.
Parlamentet spiller en væsentlig rolle i beslutningsprocesserne, og det gør en reel forskel for miljøet, hvem der bliver valgt. Det Økologiske Råd opfordrer derfor alle til at stemme grønt den 25. maj.
Miljø og klima i farezonen
- Alt tyder på, at der ved det kommende parlamentsvalg vil ske et skred over mod partier, der som hovedregel stemmer imod klima- og miljøinteresser, siger Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.
En undersøgelse viste for nylig, at der også blandt de danske medlemmer af EU-parlamentet er stor forskel på, i hvor høj grad de har stemt til fordel for klimaet1.
- Derfor kan jeg kun opfordre alle danske vælgere til at skaffe sig den nødvendige viden om miljøpolitikken i EU og til at tage miljøbevidstheden med ind i stemmeboksen. EU har i dag stor indflydelse på miljøpolitikken, og parlamentet har igennem mange år fået stadigt større indflydelse. Dermed betyder det faktisk noget, hvilke politikere vi stemmer ind i parlamentet, siger Christian Ege.
Fem nye hæfter
Fra sitet www.eumiljo.dk kan man gratis downloade fem nye hæfter, som giver overblik over EU’s lovgivning inden for energi og klima, landbrug, kemikalier, luftforurening og trafik.
Den nye hjemmeside er tænkt som en hjælp til de vælgere, der interesserer sig for miljø- og klima, men som ikke føler sig tilstrækkeligt klædt på til at vurdere EU´s komplekse beslutningsprocesser og resultatet af dem.
Mange anser stadig EU for en stor mastodont, det er svært at få indflydelse på, men Det Økologiske Råd har lige som andre miljøorganisationerne erfaret, at det faktisk kan lade sig gøre at få indflydelse på de politiske beslutninger i EU.
Derfor retter Det Økologiske Råd en stor del af sit arbejde mod EU’s institutioner i erkendelse af, at det er her, de vigtige beslutninger bliver truffet. Mange miljøproblemer er desuden grænseoverskridende, og derfor er det afgørende, at de ikke kun bliver reguleret nationalt.